Δοξολογία, μνήμη, περισυλλογή και ενότητα στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

28 Οκτ 2022 22:14

Μετά πάσης λαμπρότητος ο λαός του ακριτικού  Βορείου Έβρου εόρτασε την  εθνική και συγχρόνως θρησκευτική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, το κωδωνοστάσιο του οποίου κοσμεί υπερμεγέθης ελληνική σημαία, επιφανείας 100 τ.μ., εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και από της γείτονος χώρας.

Προσκεκλημένος στις λατρευτικές εκδηλώσεις του οικείου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο φιλοξενούμενος Αρχιερεύς. Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμ.  Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Ι.Π.Ε.). Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν απότμημα των ιερών λειψάνων των εν Ρεθύμνη στις 28 Οκτωβρίου του 1824  μαρτυρησάντων αγίων Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου.

Το πρωί της κυριώνυμου ημέρας της Θείας Ευχαριστίας προέστη ωσαύτως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας συλλειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Στη συνέχεια εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εθνική εορτή και τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Κίκη. Ακολούθησε η Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης και η κατάθεση στεφάνων. Ο επίσημος εορτασμός ολοκληρώθηκε με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Θεόδωρος Χατζηγεωργίου και ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Νικόλαος Γιοβανούδης, ο Διοικητής της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ευστάθιος Κοκκινίδης, ο  Εντεταλμένος Περιφερειακός  Σύμβουλος Τουρισμού Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Τσώνης, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά,  εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων της πόλεως.

Σε δήλωση του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με την ευκαιρία της εθνικής επετείου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η σημερινή επέτειος, που τιμά το πανελλήνιο κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, είναι ημέρα δοξολογίας προς την Υπέρμαχο Στρατηγό, ημέρα εθνικής μνήμης, πνευματικής περισυλλογής και εθνικής ενότητος. Δοξολογίας μεν και ευχαριστίας προς την Παναγία διότι διαχρονικά είναι η προστάτις και η υπέρμαχος του Γένους, μεσίτις προς τον Κύριο για να ελευθερώνει το έθνος από τους εχθρούς και να αποτρέπει τους επίδοξους αμφισβητίες της ακεραιότητάς της Πατρίδας. Ημέρα μνήμης διότι ανακαλεί στην μνήμη μας τις θυσίες εκείνων που αγωνίσθηκαν και έπεσαν υπερμαχούντες για την τιμή και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Ημέρα περισυλλογής, διότι υπενθυμίζει σε όλους  μας και στον καθένα χωριστά το ηθικό χρέος που δημιουργούν όλες αυτές οι θυσίες και ημέρα εθνικής ενότητας και συσπείρωσης, διότι μόνον ενωμένοι και εδραίοι  στις αξίες του Γένους μπορούμε να αναχαιτίσουμε όλα όσα απεργάζονται οι εχθροί της ειρήνης και της ευημερίας. Μήνυμα, λοιπόν, δοξολογίας στον Θεό, μνήμης, περισυλλογής και εθνικής ενότητας, είναι το τετραπλό μήνυμα της σημερινής επετείου». 

IMG 1060

IMG 1087

IMG 1147 e1666974099875

IMG 1162

IMG 1183 e1666974274574

IMG 1220

IMG 1238

IMG 1241

IMG 1250

IMG 9364

IMG 9374

IMG 9384

IMG 9397 e1666973796395

IMG 10731


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.