Skip to main content

Η Εορτή της Αγίας Κυριακής στο Κουτσοπόδι Αργολίδος

07 Ιουλ 2024 19:58

Στις 7 Ιουλίου 2024, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Κουτσοπόδι Αργολίδος.

Την παραμονή της Εορτής Σάββατο 6 Ιουλίου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριου.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πανήγυρης του νομού Αργολίδας και μαζεύει κόσμο από όλες τις γύρω περιοχές. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Κυριακής .

Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλαν ο Άρχων Πρωτοψάλτης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Φώτιος Κετσετζής και ο Δημήτριος Καρκαλάτος ,ψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου. 

Ο εφημέριος του ναού εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο που τίμησε με την παρουσία του την γιορτή, καθώς κι όλους τους πιστούς.

Φώτιος Κετσετζής Πρωτοψάλτης

Ο Φώτιος Κετσετζής γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1945. Μελέτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης, και σπούδασε Βυζαντινή Μουσική κοντά στους μεγάλους διδασκάλους Λ. Σουρλατζή και Θρ. Στανίτσα. Ο κ. Κετσετζής διετέλεσε καθηγητής σε διάφορα σχολεία, λύκεια, και ωδεία, και πρωτοψάλτης απο το 1960 σε πολυάριθμες εκκλησίες ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Μεγαλόχαρης Τήνου. Ο κ. Κετσετζής σαν διευθυντής χορωδιών, έχει οργανώσει και διευθύνει χορωδιακές ομάδες όπου δίδαξε. Επίσης έχει δώσει ομιλίες και διαλέξεις, είναι πολυγραφώτατος δημιουργός Βυζαντινών υμνων χρησιμοποιώντας την παρασημαντική, και έχει ηχογραφήσει πάνω απο 30 κασέτες με Βυζαντινούς Ύμνους.

Απο το 1992 και επί 18 χρόνια ο κ. Κετσετζής ήταν στο πηδάλιο της Χορωδίας της Αρχιεπισκοπικής Θεολογικής Σχολής, και υπηρέτησε ως Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στο Μπρουκλίν Μασαχουσέτης. Σήμερα ειναι Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και κοσμεί ως Πρωτοψάλτης το Δεξιο Αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς.

Τέλος, ο κ. Κετσετζής έχει πέντε πτυχία στον Τομέα του, δύο απο τα οποία είναι σε επίπεδο Μάστερ, και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, το πιο σημαντικό απο τα οποία είναι αυτό του Οφφικίου του Άρχοντος Πρωτοψαλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δημήτριος Καρκαλάτος του Κων.
Γραμματεύς-Λογιστής Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος
Πρωτοψάλτης του Ιερου Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου

Υποδιευθυντής καί Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. ΑργολίδοςΟ Δημήτριος Καρκαλάτος του Κων/νου και της Χρυσούλας γεννήθηκε στο Ναύπλιο το έτος 1968. Γόνος αγροτικής οικογένειας από το χωρίον Λευκάκια Ναυπλίου με προσφυγική καταγωγή καθ΄όσον ο παππούς του πατερας της μητέρας του Χρυσούλας μετοίκησε στό Ναύπλιο απο την Φώκαια της Μικράς Ασίας μετά την Μικρασιατική καταστροφή το έτος 1922.

Από ηλικίας 5 ετών γαλουχήθηκε στα νά ματα της Ορθοδόξου Πίστεως και την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική από τον Πνευματικο του πατέρα καί πρώτο Δάσκαλό του αείμνηστο π Ελευθέριο Τσίρο καλίφωνο Ιερέα και γνώστη της Βυζαντινής Μουσικής μέ ιδιαίτερο χάρισμα τη μεταδοτικότητα. Ο π. Ελευθέριος Τσίρος υπήρξε από τους πρώτους καί καλύτερους μαθητές του Αριστείδη Ευστρατόπουλου.

Περατώσας τίς Γυμνασιακές καί μεταλυκειακές σπουδές και τή Στρατιωτική του Θητεία Διορίστηκε το έτος 1989 Γραμματεύς - Λογιστής της Ι.Μ. Αργολίδος από το μακαριστό Μητροπόλίτη Αργολίδος κυρό Ιάκωβο τον Β΄Παχή , όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.Από του έτους 1982 καί σε ηλικία 14 ετών διορίζεται Ιεροψάλτης του Ι.Ν. Υπαπαντής του Χριστού Λευκακίων εν Συνεχεια Ιεροψάλτης του Ιερου Ναού Αγ. Νικολάου Αγ. Αδριανου καί του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου από δέ του έτους 2006, διακονεί το Δεξιό Αναλόγιο ως Πρωτοψάλτης του Ιερου Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.

Τά πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής τά διδάχθηκε από τόν π. Ελευθέριο Τσίρο ,Παναγιώτη Δαμιανό και επί εξαετίαν και πλέον στό Δημοτικό Ωδείο του Άργους από τον Πρωτοψάλτη και Διδάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής κ. Παναγιώτη Κωστόπουλο όπου διδάχθηκε επιστημονικά πλέον όλα τα εγκύκλια μαθήματα τηςς Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Εμαθήτευσε ακόμη στούς; Δασκάλους Χρήστο Χατζηνικολάου, Διαμαντή Μαυραγάνη και τόν Μεγάλο Δάσκαλο Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο οπου μυήθηκε στα μυστικά της Πατριαρχικής Παραδόσεως. 

Τίτλοι σπουδών Πτυχίον Βυζαντινής Μουσικής μέ τον βαθμόν άριστα εκ του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής μετόν βαθμόν άριστα εκ του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών καθώς και Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου αλλά και τιμητικό Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου εκ του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών με τόν βαθμόν Αριστα. Έχει νυμφευθεί τήν θυγατέρα του Ιερέως Σπυρίδωνος Σταυροπούλου Φωτεινή Σταυροπούλου με την οποία έχει αποκτήσει 3 τέκνα την Χρυσούλα την Κατερίνα και την Κων/να Ελένη.

Αγίας Κυριακής 3

Αγίας Κυριακής 13

Αγίας Κυριακής 15

Αγίας Κυριακής 19

Αγίας Κυριακής 20

Αγίας Κυριακής 21

Αγίας Κυριακής 27

Αγίας Κυριακής 31

Αγίας Κυριακής 33

Αγίας Κυριακής 50

Αγίας Κυριακής 54

 


Διαβάστε επίσης