Σεραφείμ Ξενοπούλου Μητρ. Αργυρουπόλεως μετέπειτα Άρτης : Απολυτίκιο του Αγίου Νέστορος

27 Οκτ 2022 14:30

Ο Μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στην περιοχή των Ταταύλων (Ταταούλη) με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του Μιχαήλ ένα χωριό της Νάξου, ενώ από κείνη της μητέρας του, Σωσσάνης, τη Χίο (αν και η ίδια είχε επίσης γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη). Τα πρώτα γράμματα έμαθε στα σχολεία της γενέτειράς του και έπειτα μαθήτευσε, όπως αναφέρει ο ίδιος, “πάντα τα εγκύκλια δε και τα ιερά μαθήματα” κοντά στον λόγιο μοναχό Ιωσήφ, ο οποίος προερχόταν από τον κύκλο των μαθητών της σχολής των Κυδωνιών.

Επίσης, την ίδια περίοδο διδάχτηκε την ιταλική γλώσσα από τον Ιταλό στην καταγωγή αλλά ορθόδοξο στο θρήσκευμα Παύλο παπά Νικόλα. Το 1832 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος, το 1847 πρεσβύτερος, το 1848 προχειρίσθηκε επίσκοπος Αργυρουπόλεως (βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως). Το 1863 έπειτα από τις καθιερωμένες εξετάσεις ελληνικών, ιστορικών και θεολογικών μαθημάτων, που προέβλεπε το πρόγραμμα της Σχολής της Χάλκης, έλαβε το δίπλωμα και στις 10 Απριλίου του ίδιου έτους μετατέθηκε στην Άρτα.

Ο μακαριστός Σεραφείμ υπήρξε συνέταξε πολλες ιερές ακολουθίες Αγίων της Εκκλησίας μας που εως σήμερα δεν έχουν αξιολογηθεί ώστε να εκδοθούν.

Σήμερα για πρώτη φορά παρουσιάζεται το απολυτίκιο του Αγίου Νέστορος μαθητού του Αγίου Δημητρίου

όπως ακριβώς έχει γραφεί απο τον ίδιο τον Σεραφείμ.

Ἀπολυτίκιον

Εἰς τόν Ἅγιον Νέστορα

Ἦχος γ΄ (Θείας πίστεως)

Φέρων πίστεως τό θεῖον ὅπλον, ταῖς εὐχαῖς Σοφέ τοῦ Μυροβλύτου, 

τήν τοῦ Λυαίου θρασύτητα ἔλυσας,*μαρτυρικόν ὑπέρ Χριστοῦ διανύσας δίαυλον, 

Νέστορα ἔνδοξε, αὑτόν ἐκτενῶς ἱκέτευε, δωρήσασθε ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

*καί ἀφθαρσίας ἐδέξω τόν στέφανον

Ἀπό τόν Ἄρτης Σεραφείμ 1891

IMG 20190830 204311


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.