Skip to main content

Πρόσβαση απο την οδό Βασ. Πύρρου στον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Αγίων Κων/νου & Ελένης στην Άρτα

19 Μάι 2022 09:44

Το Σάββατο 21 Μαίου 2022 η Εκκλησία μας τιμά τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Άρτα.

Την Παρασκευή 20 Μαίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Το Σάββατο 21 Μαίου 2022 και ώρα 7:00 π.μ. θα ψαλλεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Λόγω των έργων διαμόρφωσης του Μικρού Αρχαίου Θεάτρου η πρόσβαση στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό θα είναι μόνο απο την οδό Βασιλέως Πύρρου και όχι απο την Πλατεία Κακκαβά.

Ιστορικά στοιχεία του Ναού

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  στην Άρτα βρίσκεται σε κεντρική συνοικία, πίσω από την πλατεία Κακκαβά και δίπλα ακριβώς από το μικρό αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας. Πρόκειται για μεγάλο μονόχωρο πέτρινο ναό, κτίσμα του 1872.

Σύμφωνα με τον Σεραφείμ το Βυζάντιο ο ναός κτίσθηκε στη θέση προϋπάρχοντος παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος μέχρι τον 18ο αιώνα αποτελούσε, μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Η συνοικία που βρίσκεται ο ναός επί Τουρκοκρατίας λεγόταν "συνοικία Πλατάνου" και εξυπηρετούντο οι ενορίτες από τον ιερέα της Αγίας Θεοδώρας.

Το 1871- 72 με πρωτεργάτη τον ενορίτη Ιωάννη Μπαλτά θεμελιώθηκε εκ βάθρων ο μεγαλοπρεπής ναός των Αγίων Ισαποστόλων κατ' απαίτηση των ενοριτών. Κατά την ανέγερση του ναού στα θεμέλια του ναού βρέθηκαν λείψανα μεγαλοπρεπούς μεγάρου. Παλαιότερα υπήρχε ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Η ενορία αυτή την εποχή του Σεραφείμ του Βυζαντίου είχε 35- 40 οικογένειες.

Άξιο ιδιαιτέρας μνείας αποτελεί το ψηλό ξυλόγλυπτο τέμπλο, μπαρόκ τεχνοτροπίας καθώς και οι φορητές εικόνες λαϊκής τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνος. Ίδιας τεχνοτροπίας είναι και ο Δεσποτικός Θρόνος. Παλαιότερα σωζόταν και υπερώο (γυναικωνίτης), το οποίο δυστυχώς αφαιρέθηκε τη δεκαετία του '50, διότι ο ναός στην περίοδο της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος τροφίμων.