Skip to main content

Ιωαννίνων κ. Μάξιμος απο την Άρτα: "Νομίζω ότι σήμερα παίρνω λίγη σπουδαιότητα από την δική σας αγάπη"

26 Νοε 2018 21:43

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασιλείου Ψαθά, πλήθους πιστών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών πρώην Άρτης κ. Ιγνατίου και Άρτης κ. Καλλινίκου, τελέστηκε την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018  Μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός για την μνήμη του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Μερκουρίου Άρτης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος παίρνοντας τον λόγο, καλωσόρισε τούς Ιεράρχες για την παρουσία τους και αναφέρθηκε για τον Άγιο που εορτάζει η ολόκληρη η περιοχή, τον ένδοξο Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη , Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτης, ο οποίος από ψηλά ευλογεί το ποίμνιο του , παρότι έχουν περάσει τόσοι αιώνες από όταν έφυγε από αυτόν εδώ τον κόσμο.

Ο άνθρωπος ο οποίος αυτά τα 3 έτη τα οποία διετέλεσε Μητροπολίτης, άφησε και την τελευταία του πνοή σε αυτά εδώ τα χώματα και αποτελεί έναν πρεσβευτή για όλους εμάς επάνω στο επουράνιο θυσιαστήριο.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος κήρυξε τον Θείο Λόγο τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι: « Νομίζω ότι σήμερα παίρνω λίγη σπουδαιότητα από την δική σας αγάπη, αυτή την αγάπη που κάνουν τα πρόσωπά σας να λάμπουν και βεβαίως χαρακτηρίζει τον μεν πολιό αλλά νεανία στην καρδιά και στο φρόνημα τον Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιο, το δε νέο κατά τα έτη  Ποιμενάρχη της θεοσώστου ταύτης Μητροπόλεως κ. Καλλίνικο.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Δαμασκηνό , έναν από τους μεγάλους αστέρες και φωστήρες της Εκκλησίας, παρότι δεν είναι γνωστός.

" Μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας από τους ανθρώπους που δεν στάθηκε στα ρηχά της ζωής. Αγαπούσε τα γράμματα, την γνώση, την ελληνική παιδεία, αγαπούσε πολύ τον Όμηρο και την αρχαία Ελληνική γλώσσα. Στην Κωνσταντινούπολη, φρόντισε να συνεχίσει τις σπουδές του και ταυτόχρονα την πνευματική άσκηση και την ησυχαστική ζωή.

Στην Μονή Στουδίου με την μακραίωνη ιστορία, είχε αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος όπως τον Θεόδωρο τον Στουδίτη, τον μεγάλο αγωνιστή της εικονομαχίας και όλων των αιρέσεων τον Συμεών τον Νέο Θεολόγο κ.α. Μέσα στα βαθιά νερά της πνευματικής γνώσεως, ο Θεός του έδωσε πλουσιοπάροχα την άνωθεν σοφία".

Κατέστη «υψιπέτης αετός» της Ορθοδοξίας σε εκείνα τα χρόνια για να ανακόψει με την δραστηριότητα του την πνευματική και την ποιμαντική όλα αυτά τα κινήματα κατά της αληθείας , της Ορθοδοξίας και κατά της Ρωμιοσύνης.

Αύριο Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 θα τελεσθεί ο Όρθρος και Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.

DSC 0045 copy

DSC 0056

DSC 0059

DSC 0062

DSC 0078

DSC 0080

DSC 0090

DSC 0093

DSC 0117

DSC 0119

DSC 0121

DSC 0126 copy

DSC 0127

DSC 0138

DSC 0148

DSC 0155

DSC 0157

DSC 0158

DSC 0160

 

DSC 0174

DSC 0177

DSC 0184


Διαβάστε επίσης