Skip to main content

Συνεργασία της Ι.Μ. Φθιώτιδος με την "ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ" για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες

09 Οκτ 2020 17:06

Υπό την πατρική φροντίδα του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, για τη στήριξη των πλημμυροπαθών και των δοκιμαζομένων αδελφών της Ιεράς Μητροπόλεως μας, πραγματοποιήθηκε η αγαστή συνεργασία με τη δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και την Fabric Republic του Υπουργείου Υγείας.

Η Fabric Republic η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, αποτελώντας ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού με τη χρήση μεθόδων διαλογής, καθαρισμού/απολύμανσης, κατηγοριοποίησης και συσκευασίας, παρείχε έμπρακτη στήριξη στην Ιερά Μητρόπολή μας, προσφέροντας ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα συνολικού βάρους 784 κιλών.

Με ιδιαίτερη ζέση η πρόεδρος της κοινωνικής δομής ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ κ. Μαρία Σαρρή-Ηλιάκη και οι συνεργάτες της, η υπεύθυνη του προγράμματος Fabric Republic κ. Κυριακή Κοροβέση, ο υπεύθυνος ρουχισμού κ. Ευστράτιος Γεωργής και οι εθελοντές του προγράμματος EVS της ΙΑΣΙΣ, ανταποκρίθηκαν στις έκτακτες ανάγκες όπως αυτές εκφράστηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη με στόχο την αμέριστη αρωγή στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας.

Με κοινό σκοπό την ανακούφισή τους, οργανώθηκε η δράση στήριξης και η αποστολή ειδών ένδυσης (ανδρικών–γυναικείων-παιδικών-βρεφικών) και κλινοσκεπασμάτων.

Εγκαρδίως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ανεξαιρέτως όλους όσους συνέδραμαν παντί τρόπω στην υλοποίηση της δράσης αλληλεγγύης.

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα

To fabric Republic είναι ένα ολοκληρωμένο και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα στην βιωσιμότητα και στην αειφόρο ανάπτυξη. Ιδρυτικός χορηγός αποτελεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την Αιγίδα της Αμκε ΙΑΣΙΣ η οποία δραστηριοποιείται  στον χώρο της ψυχικής υγείας και του προσφυγικού , στην ανάπτυξη Κέντρων Νέων.

Στη Fabric Republic συλλέγουμε ρούχα είτε από κάδους συλλογής  που έχουν τοποθετηθεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό, είτε από επιλεγμένα Hotspot, είτε μέσω συνεργασιών με εταιρείες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης,  είτε με την ενεργή συμμέτοχη των πολιτών. Στην συνέχεια όσα ρούχα είναι σε καλή κατάσταση μέσα από την κατάλληλη διαδικασία (διαλογή, πλύσιμο, απολύμανση, συσκευασία) διανέμονται σε κοινωφελείς οργανισμούς ενώ όσα δεν  είναι σε καλή κατάσταση προωθούνται στην ανακύκλωση.  Μέσα από την επαναπροώθηση του ρουχισμού εξυπηρετούνται συνολικά 65 κοινωφελείς φορείς μεταξύ άλλων ο Δήμος Αθηναίων, η Caritas και οι Γιατροί του Κόσμου. Τα οφέλη της υπηρεσίας του Fabric Republic είναι πολλαπλά για την κοινωνία, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον:

  • Τα τελευταία  3 χρόνια έχουμε διαθέσει 120 τόνους ρούχα σε 120.000 ανθρώπους
  • το 1/3 των εργαζομένων του προγράμματος προέρχεται από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση του συστήματος απορριμμάτων και η μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών πόρων. Τα τελευταία 3 χρόνια πετύχαμε 513000 χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Μέσα από το πρόγραμμα του Fabric Republic διοργανώνονται ποικίλες δράσεις  προβολής και προώθησης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα ανακύκλωσης, οικολογικής συνείδησης και κοινωνικής προσφοράς.