Πολυαρχιερατικός Εσπερινός ονομαστηρίων Μητροπολίτου Θήρας Αμφιλοχίου

23 Νοε 2022 09:32

Η ιερά μνήμη του Αγίου Αμφιλοχίου, Επισκόπου Ικονίου και η εορτή των ονοματηρίων του φερωνύμου αυτού Σαβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων συνήγαγε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στα Φηρά της Θήρας, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Κηφισίας κ. Κύριλλο, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, οι οποίοι, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συγχοροστάτησαν και μετά του άγοντος τα ονοματήριά του επιχωρίου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κ. Αμφιλοχίου, κατά τον τελεσθέντα εκεί Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο συμμετείχαν πλειάδα Κληρικών από την Ιερά Μητρόπολη Θήρας και εξ άλλων Μητροπόλεων, καθώς και οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Θήρας.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Αικ. Μονογυιού και κ.κ. Ιω. Βρούτσης και Φιλ. Φόρτωμας, ο διατελέσας Υπουργός κ. Γ. Ανωμερίτης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους.
Το θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην εποχή που έζησε ο Άγιος Αμφιλόχιος, μια εποχή μεταβατική, καθώς υποχωρούσε ο παγανισμός και ανήρχετο στο προσκήνιο της ιστορίας η Εκκλησία, με την ταυτόχρονη εμφάνιση των αιρέσεων, του Αρειανισμού και των Πνευματομάχων, τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς ο Άγιος Αμφιλόχιος στη Β' Οικουμενική Σύνοδο, όχι μόνο με το λόγο του αλλά και με την αγιότητα του βίου του.
Αναφέρθηκε, επίσης, και στις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ αυτού και του Μεγάλου Βασιλείου, οι οποίες αποδεικνύουν την ανύστακτη ποιμαντική μέριμνα των δύο αυτών Πατέρων της Εκκλησίας και ταυτόχρονα αποτελούν υπόδειγμα πνευματικής, αγαπητικής και αλληλοεπιστηρικτικής σχέσεως μεταξύ Επισκόπων.
Ευχήθηκε δε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας κ. Αμφιλόχιο για την ονοματική του εορτή, η οποία, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα της επί το αυτό συνάξεως Αρχιερέων, της σύσφιξης των μεταξύ τους πνευματικών δεσμών και την ανάδειξη της ενότητος και της συνοδικότητος, που διέπει τη ζωή της Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τους Αρχιερείς όλους, όσοι παρέστησαν, ανταποδίδοντας με αγάπη τις ευχές τους.

Φωτ.: Ι.Μ. Σύρου

IMG 2928

IMG 2930

IMG 2942

IMG 2950

IMG 2962

IMG 2969

IMG 2988

IMG 3011

IMG 3034

IMG 3046

IMG 3075

IMG 3139


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.