Skip to main content

Πανδήμως η Λάρισα τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Αχίλλειο

15 Μάι 2022 16:41

Με την αθρόα συμμετοχή πιστών, τιμήθηκε στη Λάρισα η ιερά μνήμη του Προστάτου, Πολιούχου και πρώτου Επισκόπου της Αγίου Αχιλλείου, με επίκεντρο τον περικαλλή ομώνυμο Ιερό Ναό, στον οποίο φυλάσσονται και τα ιερά του Λείψανα.
Εχθές, τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, μετά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε πάνδημος Λιτανεία των τιμίων Λειψάνων και της αγίας Εικόνος του.

Σήμερα το πρωί, τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, συνιερουργούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, Λήμνου κ. Ιεροθέου και του προσκαλέσαντος αυτούς οικείου Ποιμενάρχου Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους πιστών.
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ , ο οποίος, εν προοιμίω, ομίλησε για τη διδασκαλία της Εκκλησίας και των Αγίων Πατέρων σχετικά με την τιμή και την προσκύνηση των ιερών λειψάνων, τονίζοντας ότι τα λείψανα των Αγίων διακηρύσσουν την Ανάσταση του Χριστού, γύρω από την οποία, όπως οι πλανήτες γύρω από τον ήλιο, κινείται η ζωή της Εκκλησίας.
Ακολούθως, ανεφέρθη στον σήμερα τιμώμενο Άγιο Αχίλλειο, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε κήρυκας της Ορθόδοξου πίστεως κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και ταυτόχρονα κήρυκας της άδολης και απροσποίητης αγάπης, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα, όσο την είχε και ο Παραλυτικός της αναγνωσθείσης Ευαγγελικής περικοπής!
Ειδικώτερα, είπε ότι ο Παράλυτος δεν υπέφερε τόσο από την ασθένειά του, όσο από την απουσία ανθρώπου δίπλα του.
Το «άνθρωπον ουκ έχω» προσέθεσε είναι το μόνιμο και διαρκές αίτημα και παράπονο των ανθρώπων της εποχής μας, οι οποίοι αντικαταστήσαμε το συνάνθρωπο με την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή μας και έτσι, ενώ χάρη στην τεχνολογία έχουμε αποκτήσει πολλά, έχουμε, όμως, χάσει το συνάνθρωπο μας, και επεσήμανε ότι μόνο με την αγάπη και την διαπροσωπική επικοινωνία μπορεί να προχωρήσει μπροστά η σημερινή κοινωνία.
Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο αγάπης, αρετής και επιστημοσύνης, για την πρόσκλησή του, ανεμνήσθη της πολυετούς γνωριμίας τους και συνεργασίας τους στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου και του ευχήθηκε καλλίκαρπη και ακύμαντη Αρχιερατεία.
Τέλος, μακάρισε τους Λαρισαίους, οι οποίοι έχουν, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, ως τείχος ισχυρής προστασίας, τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου, ώστε η πόλη τους να είναι οχυρή όχι μόνο επειδή αυτό σημαίνει το όνομά της, αλλ’ επειδή έχουν και την προστασία του Αγίου τους.

Πηγή: Ι.Μ. Σύρου

IMG 0364

IMG 0374

IMG 0432

IMG 0438

IMG 0444

IMG 0468

IMG 0484

IMG 0547

IMG 0573

IMG 0577

IMG 0625

IMG 0658

IMG 0686

IMG 0737

 


Διαβάστε επίσης