Skip to main content

Κυριακή Β΄ Νηστειών στην Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας

12 Μαρ 2023 22:55

Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

 Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή Β’ Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του Διακόνου τον ευλαβέστατο κ. Γεώργιο Κορδάτο.

Κατά τις πατρικές παραινέσεις του στον νέο διάκονο χρησιμοποίησε τρία χαρακτηριστικά σημεία της Ευαγγελικής Περικοπής, προτρέποντάς τον, πρώτον να έχει πίστη στον Χριστό και στην Εκκλησία Του. Πίστη αδιαπραγμάτευτη και δυνατή που θα τον οδηγεί σε έργα αγάπης, τόλμης και αυτοθυσίας, όπως οι φίλοι του παραλυτικού, που ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια για να τον μεταφέρουν ενώπιον του Χριστού, προκειμένου να λάβει την πνευματική και σωματική αποκατάσταση.

«Αυτή την πίστη θα πρέπει να αναγνωρίζει καθημερινά σε εσένα η εκκλησιαστική κοινότητα που θα κληθείς να διακονήσεις. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από λόγια και βαρύτατες εξαγγελίες, έχουν προδοθεί από τις υποσχέσεις όλων αυτών που έλαβαν τις τύχες τους στα χέρια τους. Εάν επιθυμούν κάτι από εμάς τους κληρικούς είναι να βλέπουν καθημερινά στη ζωή μας την πίστη μας προς τον Χριστό και προς την Εκκλησία Του» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Το δεύτερο σημείο που υπενθύμισε στον νεοχειροτονούμενο είναι, ότι η ιερατική του ζωή θα τελεί πάντοτε, υπό το πονηρό βλέμμα των «Γραμματέων» και των «Φαρισαίων». Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα έχουν πονηρές σκέψεις, θα προσπαθούν να σε κατηγορήσουν, να διαστρέψουν και να ακυρώσουν του έργο σου και θα κρύβονται πίσω από το προσωπείο της υποκριτικής ευλάβειας και της στείρας ευσέβειας. Μην απογοητευθείς ποτέ. Να θυμάσαι, ότι το έργο της Εκκλησίας είναι έργο του Χριστού και πάντα Εκείνος θα επικρατεί. Θα σου ανοίγει δρόμους, εκεί που οι άνθρωποι θα τους κλείνουν και θα σου προσφέρει τη δύναμη, το θάρρος και το κουράγιο για να συνεχίζεις.

Το τρίτο σημείο αφορά το κατεξοχήν και πρωταρχικό έργο του κληρικού, που είναι να παραλαμβάνει τους πνευματικά ασθενείς ανθρώπους και να τους εισοδεύει μέσα στο πνευματικό θεραπευτήριο της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να αναγνωρίζει ο άνθρωπος την αμαρτωλότητά του, την αναξιότητα και τα σφάλματά του, να ζητά τη συγχώρηση και το έλεος του Θεού και να βιώνει το λυτρωτικό μήνυμα «τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε το νέο κληρικό, γιατί εισέρχεται στην ιερωσύνη και εντάσσεται στους μη μισθοδοτούμενους από το Ελληνικό Δημόσιο κληρικούς και αναφέρθηκε στα εφημεριακά κενά και στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα Ενισχύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο νέος διάκονος είναι έγγαμος και απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου. Το ερχόμενο Σάββατο θα λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης, Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσολογγίου και Προϊστάμενος του Ναού, ο πρωτοπρ. Παναγιώτης Χειμώνας, ο πρωτοπρ. Σταύρος Παπασπύρος, ο πρωτοπρ. Ανδρέας Καππές, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και πνευματικός πατέρας του νέου Διακόνου, ο αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και οι διάκονοι Αμβρόσιος Καλλιάφας και Δημήτριος Λαγούδης. Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν χοροί, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Πέτρου Παρρά.

   Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

Ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός

στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου τελέσθηκε η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής Β’ Νηστειών, 12 Μαρτίου 2023, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, ο οποίος συνέχισε την ανάπτυξη του θέματος: «Συνοδοιπόροι στο Θείο Πάθος».

Στην Ιερά Ακολουθία συμμετείχε το σύνολο των Ιερέων της Περιφέρειας του Αγρινίου και πλήθος πιστών, ενώ τους ύμνους απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Θεοδώρου Αβγούλη και του Λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Γαρουφαλή.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του συνέχισε την ανάλυση των γεγονότων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, όπως καταγράφονται από τους Ιερούς Ευαγγελιστές. Συγκεκριμένα ανέλυσε θεολογικά όσα διαδραματίστηκαν την Αγία και Μεγάλη Πέμπτη. Περιέγραψε την προετοιμασία του πασχαλίου δείπνου και όσα εκτυλίχθηκαν κατά το τελευταίο αυτό δείπνο του Χριστού με τους Μαθητές Του. Μίλησε για την πλύση των ποδών των μαθητών από τον Διδάσκαλο, που ήταν μια έσχατη πράξη ταπείνωσης. Περιέγραψε τις τρεις προσπάθειες του Χριστού να αποτρέψει τον Ιούδα από την πράξη της προδοσίας, τονίζοντας, ότι το σκοτάδι στο οποίο είχε περιέλθει δεν του επέτρεπε να δει σωστά τα γεγονότα. Τα έργα της αμαρτίας εγκλωβίζουν τον άνθρωπο σε ένα ατελείωτο πνευματικό σκοτάδι, μία αξημέρωτη νύχτα. Μέσα σε αυτό το σκοτάδι ο άνθρωπος καλύπτει τις αμαρτωλές του πράξεις και εγκλωβίζεται σε αυτές.

Περιέγραψε την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, τονίζοντας, ότι η προσφορά του Σώματος και του Αίματος του Χριστού είναι η επισφράγιση της κοινωνίας μαζί Του. Αυτό το Μυστήριο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πνευματικής μας ζωής και του πνευματικού μας αγώνα. Θα πρέπει να φλεγόμαστε από τον πόθο της συμμετοχής μας στην Θεία Ευχαριστία. Αλίμονο αν δεν έχουμε πόθο και σφοδρή επιθυμία να κοινωνούμε συχνά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, όχι ως επιβράβευση των καλών μας πράξεων ή του ηθικού χαρακτήρα μας, αλλά «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί ζωήν αἰώνιον».

Αναλύοντας τους διαλόγους του Χριστού με τον Απόστολο Πέτρο, όπου διακρίνεται ο παρορμητισμός του μίλησε για τον κίνδυνο που διατρέχει ο πιστός στην πνευματική του ζωή, όταν λειτουργεί παρορμητικά υπεραξιολογώντας τις δυνατότητές του. Στην πνευματική ζωή, όπως πολλές φορές επισημαίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας χρειάζεται προσοχή, διάκριση, μικρά και αργά, αλλά σταθερά βήματα.

Για ό,τι κάνουμε οφείλουμε να ζητάμε την βοήθεια του Θεού τόνισε ο Σεβασμιώτατος∙ οφείλουμε να ζητάμε από τον Θεό να μας δίδει την δική του δύναμη, να ομολογούμε την δική μας αδυναμία και να διορθώνει τα δικά μας λάθη και τις δικές μας ελλείψεις, ανέφερε ολοκληρώνοντας την σημερινή του ομιλία.

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός τελέσθηκε στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο ιερομόναχο Βενέδικτο Αγιορείτη (Νέα Σκήτη Αγίου Όρους) και θέμα: «Η Θεοτόκος, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά».

Στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και θέμα: «Κύριε Ιησού Χριστέ φώτισόν μου το σκότος». Στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Παύλο Ντανά, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και θέμα: «Ιησού γλυκύτατε Χριστέ». Στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Σιλουανό Ψιλιά, Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρυνείας και θέμα: «Η έννοια της νηστείας, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά» και στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρ. Αθανάσιο Κουλοχέρη, Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου και θέμα: «”Χαλινούς ἀποπτύσας τοὺς πατρικούς” Η απόρριψη των εντολών του Θεού, θεωρητικά και πρακτικά».

   Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την ομιλία του Σεβασμιωτάτου ΕΔΩ

   Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ