Skip to main content

Επίσκεψη Μητροπολίτη Ναυπάκτου στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας

21 Σεπ 2022 17:42

Το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Αιτωλοακαρνανίας, στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, επισκέφθηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Προσκεκλημένος του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας κ. Αθανασίου Ρισβά τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ενημερώθηκε για τις δράσεις της υπηρεσίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του, γιατί μελετά και ασχολείται πολλά χρόνια με τον χώρο της ψυχικής υγείας.

Ανέφερε ότι η σύγχρονη κοινωνία χάνει σιγά σιγά τον ιστό της. Παλαιότερα υπήρχε η στενή οικογένεια, σε σχέση με την ευρύτερη οικογένεια της κοινωνίας και της Εκκλησίας που αναπλήρωναν τα κενά της πρώτης. Τώρα πλέον έχουμε την οικολογική συρρίκνωση, το συναισθηματικό διαζύγιο, υπάρχει ο βιασμός και γενικά βλέπουμε μια κοινωνία που χάνει την ενότητά της.

Ανέφερε ότι στο χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας που μεταφέρεται από τον δυτικό κόσμο πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη και η λεγόμενη «αυτόχθονη ψυχοθεραπεία», διότι άλλος είναι ο τύπος του Αγγλοσαξωνικού ανθρώπου και άλλος ο τύπος του Ρωμηού.

Στον δυτικό κόσμο έχει χαθεί η ησυχαστική και νηπτική παράδοση της ορθοδοξίας και αναπτύχθηκε ο σχολαστικισμός των Ρωμαιοκαθολικών και ο πουριτανισμός των Προτεσταντών και έτσι ανακαλύφθηκε η ψυχολογία, η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία. Αναφέρθηκε στις ψυχοθεραπευτικές σχολές της Βιέννης, του Φρόυντ, του Άντλερ και στην υπαρξιακή ψυχολογία του Βίκτωρ Φράνκλ.

Ανέλυσε τη διαφορά μεταξύ του soul και του psyche για να δείξει τη διαφορά μεταξύ της πνευματικής και της ψυχολογικής ασθενείας και θεραπείας.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στη διαφορετική λειτουργία του ψυχολόγου από τον πνευματικό και στην μέθοδο ψυχοθεραπείας της ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως φαίνεται στην νηπτική – ησυχαστική παράδοση της Εκκλησίας. Γι’ αυτό σήμερα πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για τη ψυχολογική και πνευματική θεραπεία του ανθρώπου μέσα από την προοπτική του «βιό-ψυχό-κοινωνικού» μοντέλου.

Στην ακολουθία εκτός από τον Προϊστάμενο και τα στελέχη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γεώργιος Σωτηρακόπουλος, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Δελέγκος, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Καζαντζής και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτριος Τσάμης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ