top line
logo

Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας: Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

 Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι το μυστήριο του Βαπτίσματος που πραγματοποιούνταν στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Μεσολογγίου, την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, στο πλαίσιο του «καλοκαιρινού πανηγυριού του Αη Συμιού» δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Η εορτή της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Πριν δεκατρία χρόνια, το Σάββατο 2 Ιουνίου του έτους 2007, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος, απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, τιμάται η επέτειος της μετακομιδής του αποτμήματος, ενώ φέτος, επειδή συμπίπτει η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, η επέτειος της μετακομιδής τιμήθηκε λαμπρά και πανηγυρικά την Κυριακή 31 Μαΐου 2020.

Διαβάστε Περισσότερα


Εορτάζει ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Αγρινίου - Πρόγραμμα

 

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου προσκαλεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 3 έως 9 Ιουνίου 2020.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020
19:00 μ.μ. Εσπερινός και προσκύνηση αποτμήματος Ιερών Λειψάνων Αγίου Χαραλάμπους & Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020
7:00 π.μ. Όρθρος & Θεία Λειτουργία & Ακολουθία του

Διαβάστε Περισσότερα


Σύναξη των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων

Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου τελέσθηκε η καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εορτάσθηκε εφέτος την Κυριακή του Τυφλού (24 Μαΐου 2020) η «Σύναξη πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων».

Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου μεταφέρθηκαν και τέθηκαν προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών ιερά λείψανα των τοπικών Αγίων, Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος, Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις και Ανδρέου του Ερημίτου του εν

Διαβάστε Περισσότερα


Αιτωλίας κ. Κοσμάς: Ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ μᾶς ἀνέχεται, ἀλλὰ ἕως πότε;

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒ. Κ.ΚΟΣΜΑ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΥΦΛΟΥ 24.5.2020

Ἐν Ἱερᾷ Πόλει Μεσολογγίου τῇ 20ῃ Μαΐου 2020

Ἀριθ. Πρωτ.: 373

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η   Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 131)

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 Πρός τόν Ἱερὸ Κλῆρο καὶ τὸ Χριστεπώνυμον Πλήρωμα τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς

Διαβάστε Περισσότερα


Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Φλωριάδας (video - fotos)

Φωτ. - Βίντεο : Χρήστος Αλεξόπουλος

Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Φλωριάδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Ήταν η πρώτη ακολουθία μετά το άνοιγμα των Ιερών Ναών και για τους πιστούς που τελέστηκε σήμερα από τον π Ηλία Βανάκα και τον π. Ηλία Μανιφάβα.

Και ήταν αρκετοί αυτοί που παρευρέθηκαν σήμερα στον Ιερό Ναό, με τις αναγκαίες προφυλάξεις λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, τόσο από το Λιάσκοβο, όπου βρίσκεται ο Ιερός

Διαβάστε Περισσότερα


Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης εν Χαλκιοπούλοις Βάλτου ασκήσαντος

FB IMG 1562245774622

Η Αγία μας εκκλησία θεωρεί τους Αγίους μεγάλες προσωπικότητες, που διέπρεψαν σε αρετή, σε αγώνα και σε διάκριση. Για τους πιστούς οι Άγιοι είναι οι φωτεινοί αστέρες, που δείχνουν τη Θέωση και τον Ουρανό. Όλοι τους δίδαξαν τον λόγο του Θεού και μαρτύρησαν για την πίστη τους στον τριαδικό Θεό της αγάπης.

Σήμερα που κυριαρχεί η ισοπέδωση των πάντων, η υποτίμηση των αξιών θα πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο του Μεγάλους Αυτούς παιδαγωγούς και μάρτυρες της Εκκλησίας μας προσφέροντας

Διαβάστε Περισσότερα


Η εορτή του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις στον Άγιο Νικόλαο Βονίτσης

Με απλότητα αλλά με την τιμητική  παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά, εορτάσθηκε εφέτος στην τοπική κοινότητα Αγίου Νικολάου Βονίτσης, η μνήμη του προστάτου και πολιούχου της ενορίας Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις η οποία στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας λόγω των εορτών του Αγίου Χριστοφόρου, κατά παράδοση πολλών δεκαετιών εορτάζεται στις 10 αντί στις 9 Μαίου.

Διαβάστε Περισσότερα


Μητρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς: «Πίστη δεν είναι κάτι αφηρημένο,αλλά η ένωσις του ανθρώπου με το Χριστό»

Η πανήγυρη του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο

Μέσα στην λαμπροφόρο χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, αλλά και κάτω από τα ιδιαίτερα μέτρα που επεβλήθησαν στην Εκκλησία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η πόλη του Αγρινίου τίμησε εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Στον παλαιό ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο

Διαβάστε Περισσότερα


Σεβ. Μητρ. Αιτωλίας κ. Κοσμάς: «Να ζητήσουμε έλεος για την απιστία και την αποστασία» , «..είπαν ότι κατά τη Θεία Κοινωνία το σάλιο θα μεταδώσει μόλυνση»

Μια ακόμη Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία των πιστών, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, σήμερα Κυριακή των Μυροφόρων 2020, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Αγρίνιο.

Μιλώντας για το παράδειγμα της Πίστεως, της Αγάπης και της Ομολογίας των Αγίων Ιωσήφ και Νικοδήμου, αλλά και των αγίων Μυροφόρων γυναικών, σε σχέση με την σημερινή δύσκολη συγκυρία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διαβάστε Περισσότερα


Ολοκληρώθηκε ο τετραήμερος εορτασμός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Αιτωλίας

Ένα από τα μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα της δυτικής Ελλάδος, όπου κάθε χρόνο από την Πέμπτη της Διακαινησίμου έως την Κυριακή του Θωμά η προσέλευση των πιστών είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, φέτος παρουσίασε την έρημη εικόνα της καθημερινότητας. Ο λόγος για την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στην Κλεισούρα Αιτωλικού Μεσολογγίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media