Θ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Έξω Μετοχίου

27 Ιουν 2022 21:58

Σε κλίμα συγκίνησης και με τη δέουσα ιεροπρέπεια, το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε ο Θ΄ Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο κατεχόμενο Έξω Μετόχι και εορτάστηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Κωστή και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Αρκετός ήταν ο αριθμός των εκτοπισμένων Έξω Μετοχίου, οι οποίοι ζουν διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη της ελεύθερης πατρίδας μας, που μαζεύτηκαν και προσήλθαν ταπεινά στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου, για να δοξολογήσουν το Θεό, να συμπροσευχηθούν και να μνημονεύσουν τους κεκοιμημένους οικείους και συγγενείς τους.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος επισήμανε τη σημασία της σύναξης και της συμμετοχής των πιστών στις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας και ιδιαίτερα στη Θεία Λειτουργία, όπου καλούμαστε με φόβο Θεού και συνείδηση να μετέχουμε του αχράντου Σώματος και του τιμίου Αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Τόνισε ότι η Εκκλησία προσεύχεται για όλο τον κόσμο γι’ αυτό και το δισκάριο, πάνω στο οποίο ο επίσκοπος και ο ιερέας βγάζουν μερίδες μνημονεύοντας ονόματα ζώντων και τεθνεώτων, είναι στρογγυλό, για να καταλάβουμε ότι η αγκαλιά της Εκκλησίας ενσωματώνει ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, ο Μεσαορίας Γρηγόριος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, όλους τους συντελεστές και τα οργανωμένα σύνολα που προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό για την οργάνωση του εκκλησιασμού αλλά και που συνεχώς ενδιαφέρονται και μεριμνούν για τον ευπρεπισμό της Εκκλησίας του χωριού τους.

Δεν παρέλειψε να μεταφέρει τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας των εκτοπισμένων Εξομετοχιτών, καθώς και των πυρόπληκτων εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες στην Καντάρα της οροσειράς του Πενταδακτύλου. Επίσης, τελέστηκε Αρτοκλασία και Ιερά Μνημόσυνα πάντων των κεκοιμημένων κατοίκων της κοινότητας Έξω Μετοχίου.

Ακολούθως, τελέστηκε λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού, επικαλούμενοι όλοι τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου προς τον Κύριο και Λυτρωτή των ψυχών και των σωμάτων ημών, Ιησού Χριστό. Ακολούθησε η φύτευση ελιάς, ευλογία του Μακαριωτάτου, στο προαύλιο του Ναού. Κατά τη φύτευση χρησιμοποιήθηκε και αγιασμός που τελέστηκε το πρωί.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

20220625 082153 scaled 1400x788

20220625 090626 scaled 1400x788

IMG 6196021aa5af186bf420713068b78c5a V 1400x1023 1


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.