top line
logo

Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Πανηγυρικά και περίλαμπρα εόρτασε απόψε, με αρχιερατικό εσπερινό, η Ιερά Μονή τού Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, το κλέος των Λευκάρων και της Κύπρου το καύχημα, τον ισόβιο ασκητή και της νηστείας εραστή, τον μελίρρυτο εγκωμιαστή και ζηλευτό ερμηνευτή, τον ποιητικότατο στη σύνθεση κατανυκτικών στιχηρών και δημιουργό πλήθους εγκωμιαστικών ύμνων για δεσποτικές εορτές, τον ερμηνευτή του ιερού ψαλτηρίου και εγκωμιάσαντα πολλούς βίους των Αγίων μας, τον όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο.

Με τον Καθηγούμενο τής Μονής, Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο, να προεξάρχει του εσπερινού και με τη συμμετοχή των πατέρων τής Μονής και άλλων κληρικών, καθώς και με τη συμπροσευχή εκατοντάδων προσκυνητών, τιμήθηκε με υποδειγματική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα ο προστάτης της νήσου μας όσιος Νεόφυτος ο Τιμιοσταυρίτης και Έγκλειστος.

Από το πρωί τής Κυριακής, 27ης Σεπτεμβρίου, οι προσκυνητές τού τιμίου σκηνώματος τού οσίου δεν έπαυσαν να προσέρχονται στην Ιερά Μονή του στην Πάφο για να ανάψουν ένα κερί, να γονατίσουν μπροστά στο σκήνωμά του, να προσευχηθούν και να εναποθέσουν όλα τα αιτήματά τους στον προστάτη άγιό τους. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως η πανήγυρις τού Αγίου Νεοφύτου είναι η μεγαλύτερη ως προς την προσέλευση κόσμου σε όλη την επαρχία τής Πάφου αλλά και μία από τις μεγαλύτερες τής Κύπρου.

Όσοι παρέστησαν προσευχόμενοι στον Εσπερινό, είχαν την ευκαιρία να ασπαστούν τα τίμια λείψανα τού οσίου και να διέλθουν κάτω από την εικόνα του κατά την περιφορά της περιμετρικά τού Καθολικού. Ακολούθησε δέηση προς τον όσιο, κατά τη διάρκεια τής οποίας αναγνώστηκαν όλα τα ονόματα των εορταζόντων και στη συνέχεια τελέστηκε η αρτοκλασία.

Εκτός από τα καθήκοντα τού λαμπαδαρίου, ο ελλόγιμος καθηγητής κ. Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος τού Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τ. Πρόεδρου και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε και τη διακονία τού θείου λόγου. Στον εγκωμιαστικό του λόγο για τον όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο ο κ. Οικονόμου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε για τον άγιο πως προσέφερε στην καθόλου Ορθοδοξία, πέραν από την αγιότητα τού βίου του και πλούσιο συγγραφικό έργο. Υπομνημάτισε το Ψαλτήριον, που βρίσκεται στο προσκέφαλο κάθε πιστού, και το σωζόμενο έργο του ήδη εκδίδεται σε κριτική έκδοση με μετάφραση, χάριν στη φροντίδα και μέριμνα τόσο του Καθηγουμένου τής Μονής, Επισκόπου Χύτρων, όσο και του Αρχιμ. Αλεξίου Εγκλειστριώτου, στους οποίους απένειμε τα συγχαρητήρια. Ο άγιος Νεόφυτος, είπε ο καθηγητής, κατέστησε την σπηλιά του μοναστήρι, αγωνιζόμενος εναντίον των παθών. Και κατάφερε να καταστεί δοχείο της Χάριτος τού Θεού ώστε σήμερα να γονατίζουμε ευλαβικά μπροστά του και να παρακαλούμε να γίνει ίλεως για όλους μας, ειδικά σήμερα, εν μέσω πανδημίας και να πρεσβεύει με την αγιότητα του να λυτρωθεί η οικουμένη. Ακόμη, να λυτρώσει και την Κύπρο που έχει κατοχή και να επιστρέψουμε στις πατρογονικές εστίες μας, πράγμα που θα επιτευχθεί αν μείνουμε μακρυά από διχόνοιες. Είναι, κατέληξε ο κ. Οικονόμου, πρεσβευτής της οικουμενικής ορθοδοξίας, οικουμενικός άγιος,  κι ολόκληρη η οικουμένη τον έχει ανάγκη, όπως έχει ανάγκη όλες αυτές τις άγιες μορφές».

Μετά το πέρας του εσπερινού, παρατέθηκε κέρασμα στο συνοδικό της Μονής και στη συνέχεια επίσημο δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου, ο οποίος θα προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

A31I8955 scaled

A31I9001 scaled

A31I9097 scaled

A31I9147 scaled

A31I9305 scaled

A31I9330 scaled| |

Ακολουθήστε μας στα social media