Skip to main content

Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Αντωνίου στην παλαιά Λευκωσία

16 Ιαν 2022 19:47

Με περισσή ευλάβεια και ιεροπρέπεια, τιμούν απόψε οι όπου γης χριστιανοί «τὸν φωτισθέντα ταῖς τοῦ Πνεύματος ἀκτῖσιν, τὸν πεπλησμένον χαρισμάτων ἐνθέων, τὸν καθαρὸν τὴν ψυχὴν καὶ τὴν καρδίαν, τὸν Ἄγγελον τὸν ἐπίγειον, τὸν βροτὸν τὸν οὐράνιον, τὸν τῆς παρθενίας διδάσκαλον καὶ τῶν ἀσκητῶν τὸν ἀρχηγόν», τὸν ὅσιο πατέρα ἡμῶν Ἀντώνιον.

Το εσπέρας τής Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε στην εντός των τειχών πόλη τής Λευκωσίας, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τού Αγίου Αντωνίου, Μετόχιον τής κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος τού Καθηγουμένου τής Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννου. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, Έξαρχος τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που από το πρωί και καθόλη τη διάρκεια τής ημέρας μέχρι και την ώρα τού εσπερινού προσέρχονταν στον ναό με πόθο, για να ζητήσουν την βοήθεια τού μεγάλου αυτού οσίου τής Εκκλησίας μας, να ασπαστούν με ευλάβεια την ιερή εικόνα του και να κλίνουν γόνυ δεήσεως προς τον προστάτη των αγωνιζομένων πιστών.

Με την άφιξη τού αγίου Καθηγουμένου στον Ιερό Ναό, του προσεφέρθη ροδόνερο με την παραδοσιακή μυροδόχο και στη συνέχεια ο ίδιος ευλόγησε το θυμίαμα, σύμφωνα με την κυπριακή παράδοση.

Κατά τη διάρκεια τού Εσπερινού έγινε λιτανεία τής ιερής εικόνας τού οσίου περιμετρικά τού Ναού, τελέστηκε αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα κόλλυβα που προευτρεπίστηκαν «εἰς τιμὴν καὶ μνήμην τοῦ ὁσίου καὶ θεοφόρου πατρὸς ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ μεγάλου, τοῦ καθηγητοῦ τῆς ἐρήμου».

Ακόμη, πριν το τέλος, τελέστηκαν τα μνημόσυνα όλων όσοι υπηρέτησαν στον ναό, καθώς και των ευεργετών και ιδρυτών των Σχολών τής ενορίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης τής Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετής τής σιωπής, την οποία καλλιέργησε κατά κόρον ο άκρως ησυχαστής άγιος Αντώνιος. Μεταξύ άλλων, ο Πανοσιολογιώτατος ανέφερε ότι «στην εποχή μας έχουμε χάσει την ισορροπία μεταξύ σιωπής και ομιλίας, μεταξύ εσωστρέφειας και εξωστρέφειας και ομιλούμε ακατάσχετα, ξεχνώντας αυτό που μας επισημαίνουν οι σοφοί τής Παλαιάς Διαθήκης ότι «ἐκ πολυλογίας οὐκ ἐκφεύξῃ ἁμαρτίαν» και «οὐκ ἐν πολλοῖς ὀλίγα, ἀλλὰ ἐν ὀλίγοις πολλά» να λέμε. Δηλαδή, να μη λέμε με πολλά λόγια λίγα πράγματα, αλλά με λίγα λόγια να λέμε πολλά!

Είναι μεγάλη η αξία τής σιωπής! Πέραν από το ότι είναι η γεννήτρα κάθε μεγάλου και σπουδαίου έργου, ταυτόχρονα με τη σιγή και τη σιωπή επικοινωνούμε! Επικοινωνούμε πρώτα εμείς με τον εαυτό μας, έπειτα επικοινωνούμε με τους ανθρώπους και κυρίως με τη σιωπή επικοινωνούμε με τον Θεό· διότι καθώς μάς λέγει ο ιερός Φώτιος «καὶ τὴν φωνὴν τοῦ σιγῶντος ὁ Θεὸς ἀκούει». Ο Θεός ακούει και τα αιτήματα αυτού που σιωπά. Διότι ο Θεός βλέπει την καρδιά μας και ξέρει τα σιωπηλά αιτήματά μας.  Για να βιώσουμε, λοιπόν, τα μυστήρια τής Εκκλησίας μας, απαιτείται η εσωτερική ησυχία και η σιωπή· «Σιωπῇ τιμᾶσθω τὰ ἄρρητα», λέγει κι ο Μέγας Βασίλειος. Και μας προτρέπει ο υμνωδός· «σιγησάτω πᾶσα σᾶρξ βροτεῖα». Όταν βιώνουμε αυτή τη σιγή, τότε κατανοούμε το άγιο βάθος τής ζωής.

Δυστυχώς, όμως, στις μέρες μας επερίσσευσαν οι λόγοι. Ξεχάσαμε το «σιγᾶν ὅπου δεῖ καὶ λέγειν τὰ καίρια». Κι αυτό αφορά όλους μας, και ιδιαίτερα εμάς τους κληρικούς, που κηρύσσουμε σε όλους εσάς. Αφορά την ίδια την Εκκλησία. Η Εκκλησία που σέβεται τον λόγο της, δεν μιλάει πάντοτε και παντού, ούτε για όλους και για όλα. Κι αν ορισμένοι μας πουν ότι ίσως μας χαρακτηρίσουν ανίδεους, άδειους και κούφιους όταν δεν μιλάμε για όλα, αυτό δεν ισχύει. Διότι, αυτός που είναι συγκροτημένος και ολοκληρωμένος ως άνθρωπος ξέρει και μπορεί να σιωπά κι εφαρμόζει το «σιγᾶν ὅπου δεῖ καὶ λέγειν τὰ καίρια».

Στον πανηγυρικό αυτό Εσπερινό, παρέστη ανάμεσα στους πολυπληθείς πιστούς κι ο αρχηγός τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Εκ του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου

1

2

3

4

7

10

13

15


Διαβάστε επίσης