Skip to main content

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου

07 Σεπ 2021 21:11

Η Χάρις τής Υπεραγίας Θεοτόκου συνήγαγε για μία ακόμη φορά το πλήθος των πιστών στους ιερούς ναούς μας, για να εορτάσουν πανηγυρικά την εορτή τού Γενεσίου τής Θεοτόκου και να αντλήσουν δύναμη από την πλουσιόδωρη Χάρη Της, που προσφέρεται αφειδώλευτα σε πνευματικές ευκαιρίες όπως η σημερινή.

Στην ημικατεχόμενη πρωτεύουσα τής Κύπρου, οι πιστοί συνέρρευσαν ευλαβικά ιδιαίτερα στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Παναγίας Μακεδονιτίσσης, Παναγίας Χρυσελεούσης και Παναγίας τού Τράχωνα για να τιμήσουν το πρόσωπο τής Μητέρας τού Θεού και να συμψάλουν τους θαυμάσιους εκκλησιαστικούς ύμνους τής Εορτής.

Στον μοναδικής ιστορικής αξίας Ιερό Ναό τής Παναγίας Χρυσελεούσης, χοροστάτησε στον Εσπερινό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, περιστοιχιζόμενος από κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σύμφωνα με το Τυπικό, έγινε λιτάνευση τής εικόνας τού Γενεσίου τής Θεοτόκου περιμετρικά του ναού, ψαλλομένων των τροπαρίων τής Λιτής και στη συνέχεια αναπέμφθηκε δέηση υπέρ των επιτελούντων την εορτή. Ακολούθησε αρτοκλασία.

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε και λόγο πνευματικό προς τους πιστούς, με τον οποίο τόνισε πως «το απ’ αιώνος σεσιγημένον μυστήριον γίνεται πραγματικότητα στο πρόσωπο τής Κυρίας Θεοτόκου,  η οποία έγινε η επουράνιος γέφυρα που οδήγησε τον άνθρωπο από τη γη στον ουρανό, από την αμαρτωλή ζωή στην αιώνια βασιλεία τού Υιού Της. Διότι ο άνθρωπος από μόνος του δεν μπορούσε να απαλλαγεί από την αμαρτία κι έπρεπε επεμβαίνοντας ο ίδιος ο Θεός, να ανυψώσει τον άνθρωπο στην προτέρα του δόξα.

Έχουμε διερωτηθεί ποτέ μέσα μας το μέγεθος τής φιλανθρωπίας τού Θεού προς εμάς; Πόση συγκατάβαση υπήρξε από τον ίδιο τον δημιουργό μας ώστε να αποστείλει τον Υιό Του, να σταυρωθεί για μας, κι όλα αυτά για τη δική μας σωτηρία;

Το παράδειγμα τής Παναγίας μας πρέπει να είναι οδοδείκτης τής ζωής μας. Ήταν έτοιμη να δεχθεί τον Θεό Λόγο μέσα Της και να χωρέσει τον Αχώρητο. Εμείς πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχθούμε τον Θεό στην καρδιά μας; Είναι έξω και περιμένει να εισέλθει. Εμείς συνέχεια ολιγοπιστούμε και αμφιβάλλουμε. Δεν πρόκειται ποτέ ο Θεός να μας αφήσει να πειρασθούμε περισσότερο από ότι μπορούμε. Ούτε με τις ασθένειες, ούτε με τις δοκιμασίες.

Εκ του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου

resized resized A31I1999

resized resized A31I2021

resized resized A31I2072

resized resized A31I2102

resized resized A31I2177

resized resized A31I2186

resized resized A31I2246

resized resized A31I2291

resized resized A31I2367


Διαβάστε επίσης