Skip to main content

Ηγούμενος Ιωάννης: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αποϊεροποίηση των πάντων»

14 Μαρ 2020 20:03

Με κατάνυξη και ιερό δέος συμπροσευχήθηκαν οι πιστοί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, στην ιερά ακολουθία των Τρίτων Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ελληνικό Κοιμητήριο Λευκωσίας, όπου χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, έψαλλε τους χαιρετισμούς της Υπερμάχου Στρατηγού του γένους μας, Κυρίας Θεοτόκου και μίλησε στους πιστούς με θέμα: «Χαῖρε ἀνόρθωσις τῶν ἀνθρώπων…», όπου εκτενώς αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ακούει τις προσευχές των παιδιών της η Θεοτόκος και τάχιστα ενεργεί υπέρ αυτών, ως Γοργοϋπήκοος Παναγία και πολυεύσπλαχνη μητέρα όλων των χριστιανών.

Τόνισε, ο Πανοσιολογιώτατος ότι, από τους σημερινούς ύμνους ας κρατήσουμε το ‘’χαίρε, ανόρθωσις των ανθρώπων”. Αυτό ζητάμε όλοι. Αυτό θέλουμε. Η κρίση θα περάσει, όμως, η παρακμή θα μείνει και θα μας ταλαιπωρεί. Εύχομαι η Παναγία να μας βοηθήσει, εφόσον το θέλουμε, για αυτήν την ανόρθωση που όλοι επιθυμούμε. Ο τόπος μας, είπε στη συνέχεια ο άγιος Καθηγούμενος, όπως γνωρίζουμε όλοι, βρίσκεται σε κατάσταση πολύ κρίσιμη. Οικονομική και πνευματική. Χρόνια τώρα καταστρέφεται σταδιακά, μεθοδικά και ύπουλα. Καταστρέφονται τα στηρίγματά του, τα θεμέλια της παραδόσεώς του…

«Ακούσαμε τον υμνωδό της Εκκλησίας να χαιρετίζει την Παναγία και να την δοξάζει λέγοντάς της «Χαίρε ανόρθωσις των ανθρώπων, χαίρε κατάπτωσις των δαιμόνων». Και αυτός ο χαιρετισμός αφορά και στο άπαξ και στο πάντοτε. Το άπαξ είναι η αρχή. Είναι εκείνη η ώρα, που η Παναγία έρχεται να ανορθώσει τον πεπτωκότα άνθρωπο. Και αυτή η ανόρθωση είναι οντολογική. Ο άνθρωπος εξέπεσε της Θείας χάριτος, και εξέπεσε σε μία κατάσταση ζωής, που τον βασανίζει ακόμα. Στην κατάσταση του πόνου, της φθοράς και τελικά, του θανάτου.

Κι εμείς σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε πειρασμό… ας τρέχουμε αμέσως σε Εκείνη. Αμέσως να τρέχουμε! Ας έχουμε πρόχειρο το όνομά της στα χείλη μας όπως ο απλός λαός τη φωνάζει σε κάθε του ανάγκη: «Παναγία μου!». Ας την επικαλούμαστε και για τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Κι εκεί που όλοι είναι απελπισμένοι, αγωνιούν, πανικοβάλλονται για την επιδημία που ενέσκυψε τις τελευταίες ημέρες, ας θυμούνται ότι «ὅπου Θεός βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις».

…Και κάτι τελευταίο. Ακούγεται από διαφόρους ότι θα καλούν τους ιερείς στο σπίτι να τους κοινωνούν, να τους μεταδίδουν το Σώμα και Αίμα τού Χριστού κατ’ οίκον. Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι εκκοσμίκευση και αποϊεροποίηση των πάντων μπροστά στην φιλαρέσκεια και ανθρωπαρέσκειά μας, ώστε να μας επαινούν εμάς τούς ιερείς οι διάφοροι σύγχρονοι άγευστοι τής Χάριτος τού Θεού. Μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις μεταβαίνει ο ιερεύς στην οικία κάποιου για να τον μεταλάβει. Αλλιώς, ο κάθε πιστός που ποθεί πραγματικά να ενωθεί με τον Χριστό, θα καταβάλει τη δική του άσκηση, θυσία και αγώνα. Αν δεν προσέρχεται με τέτοια πίστη στο μυστήριο, καλύτερα να απέχει παντελώς».

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου