Skip to main content

Ετήσιο Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β'

05 Νοε 2023 23:12

Πριν ένα χρόνο, στις 7 Νοεμβρίου 2022, εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος ο Β´.

Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Γεωργίου, και το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός (Οικουμενικού Πατριαρχείου), Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, εκπρόσωπος της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ (Εκκλησία της Ελλάδος), και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας.

Στο πρόσωπο του μακαριστού Πρωθιεράρχου αναφέρθηκε με λόγους αγαθούς, γεμάτους ευγνωμοσύνη και αγάπη για το τίμιο πρόσωπο του ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός.

«Δι’ αυτόν τον εκκλησιαστικό άνδρα, τον Προκαθήμενον και Εθνάρχην, τον αναμορφωτήν των ενταύθα εκκλησιαστικών πραγμάτων, τον αγαπήσαντα υπερβαλλόντως την Εκκλησίαν του Χριστού, τον θεμελιωτήν της Θεολογικής παιδείας εν Κύπρω, τον οραματιστήν, τον μέγαν εν απλότητι και ομιλούντα διά της σιωπής», ανέφερε ο Θεοφιλέστατος. Και συνέχισε λέγοντας: «η κατά Χάλκην Θεολογική Σχολή απήλαυε της στοργής και της φροντίδος του και της ολοθύμως συμπαραστάσεως εις πάσαν ανάγκην. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ως φύλαξη και εγγυητής της ενότητος της Ορθοδοξίας, έχαιρε πάντοτε του βαθυτάτου σεβασμού του, του ανυστάκτου ενδιαφέροντος, της αδελφικής συμπαραστάσεως και της ανυποκρίτου και πηγαίας αγάπης του».

Και κατέληξε τον λόγο του ο Επίσκοπος κ. Κασσιανός: «προς Υμάς δε, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου κ. Γεώργιε, εκφράζοντες δικαίως τον έπαινον της Εκκλησίας διά την περιποίησιν της προσηκούσης τιμής εις το σεπτόν πρόσωπον του αμέσου προκατόχου Υμών, ταπεινώς ευχόμεθα όπως συνεχίσητε την πορείαν και αυξήσητε το έργον και διαφυλάξητε την παρακαταθήκην του μακαριστού Αρχιεπισκόπου».

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Βόστρων κ. Τιμόθεος (έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο). Επίσης, παρέστησαν οι έντιμοι Υπουργοί Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Αθηνά Μιχαηλίδου, και Εργασίας κ. Γιάννης Παναγιώτου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας, κ. Χρύσανθος Φάκα, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούη, φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, η οποία αποτελεί έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, με το λάβαρο της Σχολής, οι συγγενείς του αειμνήστου, οι υπαλλήλοι της Αρχιεπισκοπής και αρκετός κόσμος.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου.

Στο πρόσωπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ο λαός γνώρισε τον αληθινό Πατέρα, τον ακοίμητο φύλακα, τον έμπειρο και διακριτικό καθοδηγητή του, τον ακούραστο και ανιδιοτελή εργάτη με το πολυσχιδές κοινωνικό του έργο.

Γνώρισε τον εμπνευσμένο και δημιουργικό ανακαινιστή και τον ακούραστο και ακαταπόνητο αγωνιστή, τον αγέρωχο και απτόητο μαχητή υπέρ των δικαίων της Εκκλησίας μας.

 image 2

IMG 0287

IMG 0289

IMG 0292

IMG 0293


Διαβάστε επίσης