top line
logo

Εορτασμός των Θεοφανείων στην Κύπρο

Πάφος:

Οι λειτουργίες είναι μέσα στη ζωή μας και δεν μπορεί να μας λείψει η Εκκλησία, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, που παρέστη στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, η οποία τελέστηκε στην Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα στην Πάφο. Πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι πιο αυστηρός από την κυβέρνηση στην τήρηση των μέτρων και πως αν δεν γίνουμε όλοι αυστηροί, ο ιός δεν πρόκειται να φύγει από την Κύπρο, ωστόσο, ευχήθηκε να μην απαγορευτεί η παρουσία των πιστών σε ένα ενδεχόμενο lockdown.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως πρέπει να μάθουμε να γίνουμε όλοι αυστηροί, και να υποστούμε τις συνέπειες της αυστηρότητας για να φύγει ο ιός .

Επεσήμανε πως παρά να θρηνούμε θύματα του ιού είναι καλύτερα να απέχουμε από κάποιες εορταστικές εκδηλώσεις, σημειώνοντας πως ο λαός μας είναι θρησκευόμενος και επιθυμεί να εκκλησιάζεται, να κοινωνεί, αλλά δυστυχώς, σημείωσε, λόγω της πανδημίας δεν γίνεται διαφορετικά.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του που είδε κόσμο στην Εκκλησία, φορώντας τις μάσκες τους και κρατώντας τις αποστάσεις, σημειώνοντας πως όταν έχεις τη μάσκα σε προστατεύει και προστατεύεις και εσύ τον άλλον με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να μπορεί να μεταδώσει ο ένας προς τον άλλον τον ιό.

Η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού για να δούμε καλύτερες μέρες, τόνισε. Πρέπει, είπε, να υποστούμε και κάποιες συνέπειες και ευχήθηκε η κυβέρνηση να μην βάλει πιο δύσκολες ημέρες τουλάχιστον όσον αφορά την Εκκλησία, και να μην τους δυσκολέψει περισσότερο.

Αρκετά, τόνισε, έχουμε δυσκολευτεί και ευχήθηκε να έχουμε μια καλή μεγάλη τεσσαρακοστή, μια καλή Μεγάλη Εβδομάδα, όχι όπως πέρσι, αλλά και μια Ανάσταση που να τη χαρούμε.

Ευχήθηκε να μην απαγορευτεί η παρουσία των πιστών σε ένα ενδεχόμενο lockdown, σημειώνοντας πως κάποιες Εκκλησίες που είναι μεγάλης έκτασης, όπως 500 – 1000 τετραγωνικών μέτρων, μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό πιστών από τους 75 που καθορίζει το διάταγμα, σημειώνοντας πως το μέτρο των 75 πιστών σε μεγάλους ναούς δεν έχει λογική.

Τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία του Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, που λάμπρυνε την τελετή σήμερα και πρόσθεσε πως με μια μικρή προσπάθεια ο ιός θα φύγει, σημειώνοντας πως πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διώξουμε και τον Τούρκο, που σήμερα που στρέψαμε την προσοχή μας αλλού  ανενόχλητα κατεργάζεται τα σχέδια του, όπως είπε. Θα ακούσατε χθες, συνέχισε, “πως άλλο πλοιάριο μας έστειλαν και συνεχώς κατεργάζονται την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και των ελεύθερων περιοχών και τη μονιμοποίηση της τουρκοποίησης”.

Εκεί, είπε, πρέπει να προσέξουμε και ακολούθως ευχήθηκε όπως σήμερα ο Θεός να φωτίσει και τους ηγέτες μας να αντιληφθούν ότι κινδυνεύουμε όσον αφορά την επιβίωση μας στον χώρο τούτο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

arxiepiskopos

Λεμεσός:

Είναι με λύπη που ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων γίνεται με περιορισμούς, αλλά ο Θεός να βοηθήσει να περάσει η δοκιμασία αυτή, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας.

Μπορεί ελέω κορωνοϊού και περιοριστικών μέτρων οι εορτασμοί των Θεοφανείων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού να περιορίστηκαν παγκύπρια εντός των εκκλησιών, ωστόσο στη Λεμεσό είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό, καθώς πέρσι ματαιώθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο παλιό λιμάνι, λόγω σφοδρών ανέμων και θαλασσοταραχής.

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου τελέστηκε το πρωί η Θεία Λειτουργία και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, στην παρουσία των δημοτικών αρχών της πόλης και αριθμού πιστών, σύμφωνα με τα περιοριστικά διατάγματα.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα και ο Θεός να φωτίσει τον κόσμο όλον».

Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία, ανέφερε πως χρειάζεται «υπομονή και προσευχή πολλή».

Είπε επίσης πως είναι με λύπη που οι φετινοί εορτασμοί των Θεοφανείων γίνονται κάτω από περιοριστικά μέτρα, «αλλά ο Θεός να βοηθήσει να περάσει η δοκιμασία αυτή».

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε πως φέτος, το μήνυμα των Θεοφανείων είναι ζωντανό όσο ποτέ άλλοτε.

«Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος έφερε στο κόσμο ελπίδα, χαρά, αισιοδοξία και νομίζω είναι το μήνυμα που πρέπει να κυριαρχήσει στις καρδιές, στα μυαλά και στις ψυχές όλων μας», είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται «υπομονή, καρτερία, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, για να ξεπεράσουμε – και θα ξεπεράσουμε – αυτήν την κατάσταση και θα επανέλθουμε στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Mitropolitis Athanasios

Λάρνακα και Αγία Νάπα :

Στους Ιερούς Ναούς στις Μητροπολιτικές Περιφέρειες Κιτίου και Κωνσταντίας – Αμμοχώστου εορτάστηκαν σήμερα τα Αγια Θεοφάνεια και έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων, με μέτρα για προστασία των πιστών και χωρίς την παρουσία επισήμων προσκεκλημένων.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκε φέτος κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις παραλίες, στις εκκλησίες, ανάλογα με το μέγεθος τους, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία μόνο 75 άτομα και επετράπη η παρουσία προσώπων έξω από τους ναούς, τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις προστασίας.

Στον επίσημο εορτασμό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου, παρέστησαν μεταξύ των 75 ατόμων που επετράπη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού Αρχιπλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου Γιώργος Οικονόμου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Αμμοχώστου Συνταγματάρχης Λουκάς Χατζημιχαήλ και βουλευτές.

Λόγω των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε εντός της εκκλησίας.

Στη Λάρνακα ο επίσημος εορτασμός για τα Θεοφάνεια τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου στη παρουσία μόνο 75 ατόμων, όπως προνοούν τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο αρκετά ήταν τα άτομα που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο προαύλιο της εκκλησίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Kitiou

Λευκωσία:

Στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριος πλαισιούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Σεργίδη.

Μεταξύ των πιστών που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία με ευλάβεια και τηρώντας όλα τα μέτρα υγείας, παρέστη και ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος επισήμανε το πανίερο γεγονός της φανέρωσης της Αγίας Τριάδας στον Ιορδάνη ποταμό και την ευλογία που ζούμε εμείς σήμερα με την εμπειρία της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια εντός της Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στα τροπάρια και όλα τα ψαλλόμενα των Θεοφανείων, τα οποία μάς εντάσσουν στο βαθύτερο νόημα της εορτής: «ἐπίγειον τὸ φαινόμενον, καὶ ὑπὲρ τοὺς οὐρανοὺς τὸ νοούμενον…διὰ καταδύσεως, ἡ πρὸς Θεὸν ἡμῶν ἄνοδος γίνεται» (Στιχηρά των Αίνων των Θεοφανείων).

Αμέσως μετά την οπισθάμβωνο ευχή τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός, όπως διατάσσει το τυπικό της ημέρας.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου| |

Ακολουθήστε μας στα social media