top line
logo

Μ. Εργατούδη: «Είδα έναν διαφορετικό Μακάριο»

Ο Μακάριος, ο Εθνάρχης, ο Πρόεδρος, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Άνθρωπος. Από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και τον θάνατό του ήταν ταυτισμένος με την ιστορία της Κύπρου, του ελληνισμού. Έζησε τα πέτρινα χρόνια. Σήκωσε το βάρος των εξελίξεων, αναμετρήθηκε με εχθρούς εντός και εκτός Κύπρου. Αντιμετώπισε συνωμοσίες, επέζησε αλλά «νικήθηκε» κάτω από το βάρος της καταστροφής της Κύπρου, το 1974. Μετά το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, την τουρκική εισβολή, ήταν ένας άλλος Μακάριος. Σιωπηρός, πληγωμένος, προβληματισμένος. 

Διαβάστε Περισσότερα


Κύπρος: Οι Λυσιώτες τίμησαν τους συγχωριανούς ήρωες υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59

Με σεμνή εκδήλωση, η οποία ακολούθησε μετά τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση των ιερών μνημοσύνων των Λυσιωτών ηρώων στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στον Κόρνο, οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως της Λύσης Μεσαορίας απέτισαν φόρο τιμής και άντλησαν θάρρος και πίστη στο συνεχιζόμενο αγώνα, για τη διατήρηση της μνήμης και του πόθου επιστροφής στην αξέχαστη σκλαβωμένη πατρώα γη.

Του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος

Διαβάστε Περισσότερα


Οι εκτοπισμένοι της Αφάνειας μνημονεύουν τους οικείους νεκρούς και διατηρούν τη νοσταλγία της πατρώας γης

Οι εκτοπισμένοι της κοινότητας Αφάνειας, στον κάμπο της Μεσαορίας, μνημονεύουν τους οικείους νεκρούς: τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αγωνισαμένους και πεσόντες κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες έως την τουρκική εισβολή του 1974 προς προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, των ιερών και οσίων, της ακαιρεότητας της πατρίδας, των αμάχων θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας τον Ιούλιο του 1974 και των ειρήνη τελειωθέντων Αφαντιτών κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών.

Διαβάστε Περισσότερα


Χειροτονία εκπαιδευτικού σε διάκονο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Παρά την έναρξη τής ισχύος των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης τής πανδημίας, ανάμεσα στα οποία και η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, πλήθος πιστών προσήλθε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τού Τιμίου Σταυρού Στροβόλου σήμερα, Σάββατο 1η Αυγούστου, ημέρα έναρξης τής δεκαπενθήμερης νηστείας προς τιμήν τής Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και ημέρα μνήμης τής Προόδου τού Τιμίου Σταυρού, προκειμένου να συμπροσευχηθεί για την πνευματική χαρά τής ένταξης ενός ακόμη ευλαβούς

Διαβάστε Περισσότερα


Κύπρος: Ανακομιδή των ι. Λειψάνων του Απ. Φίλιππου και η Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των Ιερέων, Οικονόμων π. Κωνσταντίνου Ξενοφώντος και π. Νεοφύτου Ζήνωνος, του Κοινοτάρχη κ. Ευγένιου Μιχαήλ και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Τιμίου Σταυρού Ομόδους, κατόπιν ευλογίας της Α. Μ. το Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και κανονικής αδείας του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου.
 
Έφθασε για ακόμη

Διαβάστε Περισσότερα


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Όσα κι αν προγραμματίσουμε για το μέλλον, αν δεν ευλογήσει ο Θεός, δεν θα υλοποιηθούν!»

Κατά τη σημερινή κυριώνυμο ημέρα τής εορτής τής αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε τής πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον νεόδμητο και περικαλλή ιερό Ναό τής Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμια Λευκωσίας.

Μαζί με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν ο Διευθυντής τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου πρωτοπ. Κυπριανός Κουντούρης, και οι εφημέριοι τού ναού, καθώς κι ο διάκονος Μιχαήλ Νικολάου.

Διαβάστε Περισσότερα


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Η αγία Παρασκευή μάς δείχνει τον τρόπο!»

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, παρά το ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία, χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού που τελέσθηκε επί τη ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ναό τής πολιούχου τής περιοχής για να τιμήσει την μνήμη της και να εναποθέσει σε αυτήν τα αιτήματά του.

Διαβάστε Περισσότερα


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για Αγιά Σοφιά: ”Απαράδεκτη η συμπεριφορά Ερντογάν”

Για «απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν έχει λάβει υπόψη καμιά από τις εκκλήσεις των αρχηγών κρατών, θρησκευτικών ηγετών και διεθνών οργανισμών», κάνει λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σε δηλώσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε Περισσότερα


Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Νέας Υπουργού Δικαιοσύνης στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε στο γραφείο του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, σήμερα Πέμπτη 23 Ιουλίου, τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης τής Κύπρου κ.  Έμιλυ Γιολίτη. Είναι η πρώτη φορά που η νέα Υπουργός επισκέπτεται τον Μακαριώτατο, μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων.

Διαβάστε Περισσότερα


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Αξιοποιώντας την παραμονή του στην Κύπρο, με την ευκαιρία των αντικατοχικών  εκδηλώσεων για την επάρατη Τουρκική εισβολή στο νησί το 1974,  ο Αρχηγός τού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έτυχε τής φιλοξενίας και τού Προκαθημένου τής κατά Κύπρον Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου, το μεσημέρι τής Τρίτης 21ης Ιουλίου.

Ο Στρατηγός κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό τής Εθνικής Φρουράς Αντγο

Διαβάστε Περισσότερα


Τρίμηνο Μνημόσυνο μακαριστού Προηγουμένου Διονυσίου Χρυσορροϊατίσσης από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Στην Ιερά Μονή Χρυσορροϊατίσσης στην ορεινή Πάφο παρέστη σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων τής Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να τελέσει το τρίμηνο μνημόσυνο τού μακαριστού Προηγουμένου τής Μονής κυρού Διονυσίου, συλλειτουργού, συνεργάτου και αδελφικού φίλου χρηματίσαντος τού Μακαριωτάτου.

Διαβάστε Περισσότερα| |

Ακολουθήστε μας στα social media