Skip to main content

Δεν θα καταφέρουν να αμαυρώσουν το σπουδαίο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

14 Σεπ 2023 21:28

Του π. Ηλία Μάκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, το ομολογεί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην Αλβανία, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δεν άλλαξε μόνο την πορεία της Ορθοδοξίας στη γειτονική χώρα, που τη νεκρανάστησε, αλλά συνέβαλε καθοριστικά στην ανοικοδόμηση και στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του κράτους τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. 

Δυσκολίες αντιμετώπισε πολλές, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, υπήρχαν πολλά αγκάθια, αλλά δεν λιγοψύχησε ούτε για μια στιγμή, γιατί  η αποστολή του είναι ιερή και η πνοή του Θεού πάνω του. Και κατάφερε τα δύσκολα, τα ακατόρθωτα να τα κάνει εύκολα και κατορθωτά.  

Η πορεία είχε και πολλά εμπόδια, είχε και πολλούς θριάμβους…
Και συνεχίζονται και τα εμπόδια και ο θρίαμβοι…
Δέχθηκε επιθέσεις από ακραίους κύκλους, εθνικιστικούς, της Αλβανίας, αλλά τις αντιπαρήλθε με φρόνηση και υπομονή. Δεν φανταζόταν κανείς, όμως, ότι θα βρεθούν και κάποιοι εξ Ελλάδος καταγόμενοι, που θα προσπαθούσαν να ρίξουν σκιές στο φωτεινό και ασκίαστο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος μόχθησε και μοχθεί το φως της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας να σκορπίζει την ακτινοβολία του παντού. 
“ΠΕΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ…”
Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, που δημοσιοποιήθηκε, πριν λίγες ημέρες, είναι αποκαλυπτική:
“Στα ψευδολογήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς, για να υποστηρίξουν την ανυπόστατη άποψη ότι η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας βρίσκεται «υπό την επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας», προστέθηκε πρόσφατα σε διαδικτυακό τόπο άρθρο στα Αγγλικά με τίτλο «Στῶμεν καλῶς, στῶμεν μετὰ φόβου Θεοῦ». Συντάκτης του είναι ο Ηλίας Δαμιανάκης, κάτοικος Η.Π.Α. όπως ο ίδιος υπογράφει Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σε μία παράγραφό του αναφέρει ότι «Ενώ οι επιδιώξεις των διεθνών ολιγαρχών με κεκτημένα συμφέροντα έχουν συμβάλει στην ανοικοδόμηση ή αναστήλωση υπέρ των 250 εκκλησιών, ο στόχος τους εστιάζεται περισσότερο προς επιδιώξεις παρά προς την προσήλωση στις κανονικές αρχές». Όπως δηλώνεται από την υπόλοιπη συνάφεια του κειμένου ο όρος “International Oligarchs” υπονοεί ρωσική καταγωγή. Πρόκειται για κακόβουλο, καινοφανές  και ασύστολο ψεύδος.

Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, σε επίσημους απολογισμούς, έχει δημοσιεύσει τα πραγματικά γεγονότα: «Στο διάστημα της εκ των ερειπίων ανασυγκρότησεώς της, ανεγέρθηκαν πάνω από 160 νέοι ιεροί, μικροί ή μεγάλοι ναοί, αναστηλώθηκαν 68 ναοί και μοναστήρια πολιτιστικά μνημεία και έχουν επισκευασθεί περισσότεροι από 170 παλαιότεροι ναοί». Κανένα από αυτά τα οικοδομήματα δεν σχετίζεται με «διεθνείς ολιγάρχες» και μάλιστα Ρώσους. Πλήρης διαστρέβλωση της αληθείας, για να υποστηριχτεί η μυθοπλασία πως η Εκκλησία της Αλβανίας «ευρίσκεται στη χοάνη της ρωσικής προπαγάνδας». Η Ιερά Σύνοδος λαμβάνει πάντοτε τις αποφάσεις της με σταθερή μέριμνα την ενότητα της Ορθοδοξίας και την πειστική μαρτυρία της στον σύγχρονο κόσμο.

“ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ…”

Επανήλθε στο θέμα και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας, τονίζοντας:

“Ο αγιογράφος Ηλίας Δαμιανάκης, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πριν από ένα μήνα σε μία ανάρτησή του με τίτλο «στῶμεν καλῶς, στῶμεν μετὰ φόβου Θεοῦ» δεν δίστασε να κυκλοφορήσει ένα επαίσχυντο ψέμα δηλώνοντας ότι: Κατά την ανασύσταση της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας με προσπάθειες διεθνών ολιγαρχών ανεγέρθηκαν ή αποκαταστάθηκαν πάνω από 250 εκκλησίες  (While the efforts of international oligarchs with vested interests have contributed to the rebuilding or restoration of over 250 churches…). Πρόκειται ξεκάθαρα για  πρωτάκουστη και επικίνδυνη  παραπληροφόρηση. Η διάψευση ακολούθησε υπεύθυνα από το Γραφείο Τύπου της Εκκλησίας της Αλβανίας στις 30 Αυγούστου 2023 με την παράθεση επισήμων στοιχείων, που ήδη έχουν δημοσιευθεί από καιρό. Παρά ταύτα, ο συγκεκριμένος κύριος δεν παραδέχτηκε ότι σκόρπισε fake news για να υποστηρίξει το κακόβουλο μύθευμα ότι η Εκκλησία της Αλβανίας  είναι υπό Ρωσική επήρεια και ουδόλως ζήτησε συγγνώμη. Αντίθετα με νέα ανάρτησή του προσπαθεί να πείσει ότι η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας οφείλεται τάχα σε λάθος μετάφραση του όρου «international oligarchs». Ενώ, τα συμφραζόμενα του όρου αυτού ήταν η αναφορά στη  Ρωσική Εκκλησία, προκειμένου να υφανθεί περαιτέρω ο μύθος πως «η Εκκλησία της Αλβανίας τελεί υπό την επίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας». Και ο αριθμός των 250 εκκλησιών δεν γράφεται διαφορετικά στα δικά του Αγγλικά από τα Αλβανικά και τα Ελληνικά. Στη συνέχεια, παραδίδει μαθήματα Πατρολογίας, τονίζοντας τη σημασία της αλήθειας, που ο ίδιος, όμως, καταπάτησε. Με παράδοξο θράσος σε επόμενη  δημοσίευσή του συνεχίζει να μαλώνει την Ιερά Σύνοδο και να δίνει πρόσθετες οδηγίες.

Τα επιπόλαια αυτά κείμενα  αμέσως δημοσιεύτηκαν στα Ελληνικά στον διαδικτυακό τόπο «Φως Φαναρίου» από έτερο Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ένας τρίτος νεόκοπος Άρχων  που υπηρετεί σε διαχριστιανικό συμβούλιο στη Γερμανία,  σπεύδει να σχολιάζει, να προσβάλλει ακόμα και να υβρίζει.

Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Ορισμένοι, κατά τη γνωστή έκφραση,  «καβάλησαν το καλάμι»- τούς περιέβαλαν τον αρχοντικό μανδύα και έχουν εξελιχθεί σε επιθεωρητές, εισαγγελείς και κριτές των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ελέγχουν, ειρωνεύονται, υβρίζουν θεσμούς, προσωπικότητες, Συνόδους Εκκλησιών, χωρίς ίχνος σεβασμού προς  εκκλησιαστικά αξιώματα, ακαδημαϊκό κύρος, προσφορά στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Ο τρόπος που στοχοποιούν εκείνους που έχουν μία διαφορετική θέση για το σοβαρό εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας δεν συνάδει με το ορθόδοξο ήθος ούτε με τη στοιχειώδη δεοντολογία οιουδήποτε διαλόγου. Η νέα εκκλησιαστική αυτή τακτική είναι άμεσος ανάγκη να σταματήσει.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας δεν τελεί υπό την επήρεια της Ρωσικής ή άλλης Εκκλησίας και δεν δέχεται κανενός είδους εξωτερική κηδεμονία. Ούτε βεβαίως ανέχεται υποδείξεις και μαθήματα από αναρμόδιους ελεγκτές μέλη άλλων τοπικών Αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Αρκείται να εμπνέεται από το Ευαγγέλιο και να ενεργεί σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση”. 

ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ό,τι πέτυχε, το πέτυχε με πολλή προσευχή και με το αίμα της καρδιάς του. Και συνεχίζεται η απεριόριστη αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου προς το λαό της Αλβανίας, που εκφράζεται πολλαπλά
Αλλά κυρίως με μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά προς όλους αδιακρίτως, στην οποία ξέρουν ότι θα βρουν οικειότητα, απλότητα και ειλικρίνεια.

Στις τρεις και πλέον δεκαετίες στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, παρουσιάζει μια πολυποίκιλη προσφορά, εκκλησιαστική και κοινωνική, με οικουμενικές διαστάσεις, που έχει ως αποκορύφωμά της και αποτέλεσμά της την αγάπη, την ειρήνη, την πρόοδο, την αλληλοκατανόηση, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη.

Μια προσφορά, που τον ανέδειξε όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, υπέροχο παράδειγμα ήθους και πνευματικότητας.

Διαθέτει τα χαρίσματά του, αλλά και τον εαυτό του, αφιερώνοντας θυσιαστικά όλες του τις δυνάμεις, στην οικοδομή, αλλά και στα προβλήματα του λαού.

Ο Μακαριώτατος με την ταπεινότητά του, με τον ώριμο λόγο του, με την ενάρετη βιοτή του, με τα αξιοθαύμαστα έργα του σε διάφορους τομείς, αφήνει αποτυπώματα, που ένα-ένα αποκαλύπτουν το μεγαλείο του Θεού.

Αλλά και χαράσσει διαδρομή, που καρποφορεί πλούσια. Δεν έχει αναδειχθεί τυχαία σε φωτισμένο υπόδειγμα θρησκευτικού ανδρός και ηγέτη.

Είναι ευρέως γνωστό, αλλά και ευρέων διαστάσεων, το έργο, μέσα σε σκληρές συνθήκες ειδικά στο αρχικό στάδιο, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Όμως είναι σφραγισμένο και διαποτισμένο με την αγνότητα της καρδιάς του, γι΄ αυτό συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο στην αναγέννηση εκ θεμελίων της Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και στην αναζωογόνηση της αλβανικής κοινωνίας.

Και όσους τον πολέμησαν τους συγχώρησε, άνοιξε την αγκαλιά του για όλους και σήμερα είναι μια προσωπικότητα αγαπητή και αποδεκτή στον αλβανικό λαό και αναγνωρισμένη παγκοσμίως.

Οι βηματισμοί του, διακριτικοί και συνάμα ουσιαστικοί, με σεμνό και ταπεινό φρόνημα, απέδωσαν καρπούς πολλούς. Λειτουργικούς, ποιμαντικούς, κοινωνικούς εκπαιδευτικούς, φιλανθρωπικούς.

Δημιουργήθηκαν υποδομές όχι μόνο στο χώρο της Εκκλησίας, ανακαινίστηκαν ναοί και μοναστήρια ή χτίστηκαν καινούργιες εκκλησίες, αλλά και στο κράτος (δρόμοι, υδραγωγεία, τεχνικά και αγροτικά έργα κλ.π).

Επίσης επένδυσε πολλά στο χώρο της εκπαίδευσης. Και δικαιώνεται συνεχώς. Χορταίνει και ξεδιψάσει πεινασμένες και διψασμένες νεανικές ψυχές. Τις οδηγεί σε αληθινές πηγές.

Και του το αναγνωρίζουν με τη γλυκόφωνη καμπάνα της δόνησης του εσωτερικού τους κόσμου, που μετατρέπεται σε χείμαρρο πνευματικότητας, μέσω του οποίου εξωτερικεύονται αισθήματα και συναισθήματα.

Τα Εκπαιδευτήρια, που ίδρυσε σ΄ ολόκληρη την Αλβανία, είναι πρωτότυπα και προσφέρουν ουσιαστική μάθηση και διαμορφώνουν ήθος, καλλιεργώντας ψυχικά χαρίσματα.

Αναπτύσσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως μαθητικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας και ζωγραφικής, προγράμματα πληροφορικής και άλλα, ημερίδες επαγγελματικού προσανατολισμού, εκδρομές κ.λπ., γεγονός, που σε συνδυασμό με το καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, τα κατατάσσει στα πρωτοπόρα της Αλβανίας.

Και τα κατόρθωσε αυτά, που φαίνονται ακατόρθωτα, με ανεξάντλητη αγάπη, που αντλεί από τη χάρη του Θεού και τη στήριξη του του λαού.

Συντονίζει το ρυθμό του σώματος και της ψυχής του στην πορεία της προσωπικής του ευθύνης, βάσει της αποστολής του.

Γι’ αυτό οι Ορθόδοξοι και όχι μόνο της Αλβανίας θεωρούν τον Αναστάσιο πηγή ανάστασης για τη χώρα τους. Στους

Τις ανάγκες του ποιμνίου, πέρα από την άμεση βοήθεια, υλική και ηθική, τις αντιμετωπίζει θεραπευτικά στην προοπτική της ψυχικής ανάτασης των ανθρώπων, που θα τους φέρει κοντά με την αληθινή ζωή, που είναι ο Χριστός.

Άρα δεν περιορίζεται σε μια ενδοκοσμική θεώρηση των πραγμάτων, αλλά προσανατολίζει σε μια οντολογική προοπτική. Δημιουργεί και ταυτόχρονα νοηματοδοτεί πνευματικά τους στόχους του.

εν μπορεί να μη τονισθεί ότι αυτή η σημαντική και πρωτοποριακή φυσιογνωμία της εποχής μας αποδεικνύει τη γνήσια χριστιανική ζωή με λόγια, έργα και συμπεριφορές. Από τα μικρά και ασήμαντα της καθημερινότητας, μέχρι και τα μεγάλα και βαρυσήμαντα, τα δύσκολα διλήμματα, τις μεγάλες αποφάσεις και τις καθοριστικές επιλογές του.

Δεν θα ήταν υπερβολή, αν ειπωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποτελεί ένα «δώρο» του Θεού στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους των ημερών μας, όπου οι σταθερές αξίες υπονομεύονται και το κακό αποθρασύνεται.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αγαπά τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, με μια αγάπη, που δεν ευχαριστεί μόνο, αλλά και ωφελεί τον άλλο, χωρίς να τον αναγκάζει να ασφυκτιά.

Ο αγώνας του κ. Αναστασίου επανορθώνει τη σχέση των ατόμων, την κοινωνία και επικοινωνία με τον εαυτό τους, με το Θεό και με τους άλλους. Πορεύεται όχι τυπολατρικά και εγκλωβισμένα, αλλά με διάκριση και σύνεση, έτσι ώστε οι πράξεις του να αποτελούν αλήθεια, που γεμίζει και σώζει.


Διαβάστε επίσης