top line
logo

Το "ύστατο χαίρε" στον μακαριστό Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο

Η Μακεδονική γή που αγάπησε και υπηρέτησε ως Μητροπολίτης αναπαύεται ο μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συγχοροστατούντων δεκάδων Μητροπολιτών κατέφθασαν από το πρωί στην παγωμένη Σιάτιστα προκειμένου να προσευχηθούν υπέρ της αναπαύσεως τη ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου. 

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ο Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Ταμασού κ. Ησαΐας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Αμορίου κ. Νικηφόρος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Λαγκάδα κ. Ιωάννης, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Σταγών κ. Θεόκλητος, Ξάνθης  κ. Παντελεήμων, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο Αμαθούντος Νικόλαος.

Την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο  Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ Παύλος, ο οποίος μετέφερε τα συλληπητήρια και μεταξύ άλλων τόνισε: ''ο μακαριστός Παύλος απεδείχθη εις καιρούς χαλεπούς άριστος και άξιος οιακοστρόφος της λαχούσης αυτού Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, την οποία εποίμανε θεοφιλώς επί 12 συναπτά έτη''. 

ΟΑρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέφερε ότι : ''Ο μακαριστός διακρινόταν για το λειτουργικό του ήθος καθώς σχεδόν καθημερινά προήδρευε της Θείας Ευχαριστίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκοιμήθη στην γενέθλια για εκείνον γη, λίγες ώρες μετά την Θεία Λειτουργία. Επίσης ο μακαριστός διακρίθηκε και για τον έντονο κηρυκτικό του λόγο, ο οποίος ενίοτε για πολλούς εθεωρείτο και επαναστατικός''.

Ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ μίλησε απο καρδιάς φανερά συγκινημένος για τον γείτονά του κυρό Παύλο, τα χαρίσματα και το έργο του λέγοντας χαρακτηριστικά: 

'' Άνδρα έμψυχο και τολμηρό θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, γενναίο και άφοβο, πλήρης αυταπαρνήσεως και παρρησίας. Για όσους τον γνώριζαν θα τον χαρακτήριζαν ως έναν Επίσκοπο για τα δύσκολα. Ήταν παρόν όπου υπήρχε ανάγκη, όπου έβλεπε δυσκολία προκειμένου να βοηθήσει εκείνους που κινδύνευαν " ενώ σε άλλο σημείο: '' Αυτός ήταν ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, ένας αυθεντικός άνθρωπος, αυθεντικός Χριστιανούς, αυθεντικός Επίσκοπος που τρεφόταν από το ασκητικό ήθος της Εκκλησίας και λιτάνευε μετά καυχήσεως το τιμημένο ράσο. Πορεύου απτόητε και ακάματε φύλακα του Αμπελώνος του Κυρίου. Σε αναμένουν οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνες που πάντα ανέφερες στα πύρινα κηρύγματά σου ''.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ Εφραίμ Τριανταφυλλοπουλος εκ μέρους του Κλήρου της Ι. Μ. Σισανίου, η καθηγουμένη της Ι.Μ. Παναγίας Μικροκάστρου Γερόντισσα Θεολογία, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Βοΐου κ. Δημήτριος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, εκ μέρους των Μακεδονικών Σωματείων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, κ.Γεώργιος Τάσιο και εκ μέρους των Νέων τις Σιάτιστας η κ. Δήμητρα Καραμπατζιά η οποία σην σύντομη ομιλία της σκιαγράφησε την σχέση των Νέων με τον μακαριστό Ιεράρχη προκαλώντας  ρίγη συγκίνησης. 

Μετά το πέρας εν πομπή πραγματοποιήθηκε η ταφή δίπλα στον προκατοχό του μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου Αντωνίου.

KIDSISA 4

KIDSISA 2

KIDSISA 6

KIDSISA 5

KIDSISA 10

KIDSISA 8

KIDSISA 7

KIDSISA 1

Και μία φωτογραφία απο το παρελθόν .......

KIDSISA 9

Απο αριστερά: Ο Άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης, ο μακαριστός Σισανίου Παύλος ως Αρχιμανδρίτης,

ο νύν Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος ως Αρχιμανδρίτης και ο μακαριστός Ηγούμενος του Οσίου Δαβίδ Κύριλλος

 


banner


| |

Ακολουθήστε μας στα social media