Skip to main content

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ''Δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή που να δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς''

14 Νοε 2018 18:06

«Δεν θα δεχτούμε καμία αλλαγή που να δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» τόνισε πριν από λίγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της συζήτησης για την Συνταγματική αναθεώρηση.

''Ακόμα και την Εκκλησία φοβάμαι πως εργαλοποιεί με κυνισμό η κυβέρνηση. Αντιμετωπίζετε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα ως ένα διμερές παζάρι, ξεσηκώνοντας ταυτόχρονα χιλιάδες Ιερείς και δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με το Πατριαρχείο. Βαφτίζετε τους Ιερείς ως τί τωρα; Ως ιδιωτικούς υπαλλήλους, ως κάτι διαφορετικό; Πάντως τους εξαιρείτε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών υποκρινόμενοι ότι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ταυτόχρονα θα εξακολουθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να τους πληρώνει'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: ''Στην δική μας χώρα η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού. Και γι' αυτό και η ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας δεν μπορεί γίνει κρυφά από τον λαό, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον λαό και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει με τον λαό απέναντι. Δεν θα δεχτούμε καμία αλλαγή που να δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς. Ο απλός Ιερέας είναι στήριγμα της κάθε τοπικής κοινωνίας, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κληρικούς, όχι μόνο ότι απολαμβάνουν την αμέριστη συμπαράστασή μας αλλά και τον σεβασμό μας, αλλά και ότι αυτή η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν πρόκειται να περάσει.''

''Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη, το άρθρο 3 δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση διότι μία τέτοια αναθεώρηση το μόνο που μπορεί να προκαλέσει, είναι να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου. Και για όσους ενδιαφέρονται για την περιβόητη θρησκευτική ουδετερότητα ας διαβάσουν το άρθρο 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει με απόλυτη τρόπο την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και την ίση αντιμετώπιση όλων των θρησκειών από το κράτος'' πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

''Εμείς υπερασπιζόμαστε την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, όμως με σεβασμό στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας. Και φυσικά με σεβασμό ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, το κράτος δεν μπορεί να αδιαφορεί και πολύ περισσότερο να υποτιμά την θρησκευτική πίστη του 95% του Ελληνικού λαού'' συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: ''Η Εκκλησία δεν είναι εταιρεία και φυσικά η αποστολή της δεν είναι να κερδίζει χρήματα. Βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα να αξοποιεί την περιουσία της για να υποστηρίζει το φιλανθρωπικό της έργο και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διευκολύνει η πολιτεία. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους νόμους τις προϋποθέσεις και τις Φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν για όλους. Και βέβαια η ύπαρξη διαφορετικών εκκλησιαστικών καθεστώτων στην Ελλάδα είναι ένα πλεονέκτημα, δεν είναι μειονέκτημα και η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει αυτά τα καθεστώτα, να δίνει ίσες ευκαιρίες και όχι να δημιουργεί διχόνοιες και ανισότητες μεταξύ τους.''


Διαβάστε επίσης