top line
logo

Κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη στην νήσο Νάξο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα και με την αθρόα συμμετοχή των φιλέορτων χριστιανών, εορτάστηκε και φέτος, κατά το διήμερο 13 και 14 Ιουλίου 2019 στην Νάξο και συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτου και πολιούχου της νήσου.

       Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες α) Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, β) Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, γ) Άρτης κ. Καλλινίκος, και γ) Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

       Την παραμονή, Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 το απόγευμα, και ώρα 19:45 πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αρσενίου, το οποίο είχε την ευγενή καλοσύνη να κομίσει από την Πάρο η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Χριστού Δάσους – Αγίου Αρσενίου (όπου και φυλάσσεται) Γερόντισσα Αρσενία. Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος ευλόγησε τους προσφερθέντες Άρτους και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Άρτης κ. Καλλίνικος.

gnikodimosespenaxos 5

gnikodimosespenaxos 2

gnikodimosespenaxos 3

gnikodimosespenaxos 6

gnikodimosespenaxos 7

gnikodimosespenaxos 8

gnikodimosespenaxos 9

gnikodimosespenaxos 10

gnikodimosespenaxos 11

gnikodimosespenaxos 12

gnikodimosespenaxos 13

gnikodimosespenaxos 14

gnikodimosespenaxos 15

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού στο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε όμορφη Μουσική Εκδήλωση από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λιμενικού Σώματος με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

naxosagnikodim 3

naxosagnikodim 2

naxosagnikodim 5

naxosagnikodim 6

naxosagnikodim 7

 Ακολούθησε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελείωσε 2.30 το πρωί της Κυριακής.

      Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος.

naxosagnikodim 9

naxosagnikodim 10

naxosagnikodim 11

naxosagnikodim 12

naxosagnikodim 13

naxosagnikodim 14

naxosagnikodim 16

naxosagnikodim 17

naxosagnikodim 18

naxosagnikodim 19

naxosagnikodim 20

naxosagnikodim 23

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και αμέσως μετά έλαβε χώρα η πάνδημος Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αρσενίου στους δρόμους της Νάξου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με μυρτιές και δάφνες και στην παραλιακή λεωφόρο. Στην Ιερά Λιτανεία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και συμμετείχαν οι ως άνω Αρχιερείς, όλος ο Ιερός Κλήρος του νησιού, τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, αλλά κυρίως αναρίθμητη στρατιά ευσεβών χριστιανών.

     Στην κεντρική Πλατεία και επί της μαρμαρίνης εξέδρας τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Αγίου μας, ενώ τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος. Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας η οποία κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε για την κατά Θεόν πρόοδο και πνευματική προκοπή όλων δια πρεσβειών του Αγίου μας  και ευχαρίστησε θερμά τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους παρευρεθέντες επισήμους και όλους εκείνους που βοήθησαν για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος που με την φροντίδα της Ηγεσίας του λάμπρυνε και φέτος την Πανήγυρή μας, αλλά και όλους τους μετασχόντες ευσεβείς Ναξίους.

     Την Ιερά Λιτανεία τίμησε με την παρουσία του και ο Νάξιος  Υπουργός Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως και προσωπικά του Πρωθυπουργού της Ελλάδος καθώς επίσης και οι νεοεκλεγέντες Βουλευτές κ. Φίλιππος Φόρτωμας (Ν. Κυκλάδων) και Κωνσταντίνος Μπογδάνος (Α' Αθηνών). Η νεοεκλεγείσα Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατερίνη Μονογυιού παρέστη μεν στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία, αλλά ανεχώρησε το μεσημέρι για την Σύρο λόγω ανειλημμένης υποχρεώσεως. Επίσης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανώλης Μαργαρίτης, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημήτρης Λιανός, παλαιοί και νέοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Νάξου κ. Τζαφέστας, ο Απλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωπος του Αρχηγού κ. Χριστιανός και οι εκπρόσωποι των Αρχών του νησιού και της Περιφέρειας.

naxosagnikodim 29

naxosagnikodim 30

naxosagnikodim 31

naxosagnikodim 32

naxosagnikodim 33

naxosagnikodim 34

naxosagnikodim 35

naxosagnikodim 36

naxosagnikodim 37

naxosagnikodim 38

naxosagnikodim 39

naxosagnikodim 40

 Πηγή: Ι.Μ. Παροναξίας| |

Ακολουθήστε μας στα social media