Skip to main content

Αποφάσεις ΔΙΣ μηνός Νοεμβρίου 2023

02 Νοε 2023 13:31

Συνήλθε χθες και σήμερα, Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ., συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, αποφάσισε την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου, η οποία ορίσθηκε να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Ο εν λόγω εορτασμός έχει καθορισθεί από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί τις 200.000 πολύτεκνες οικογένειες της πατρίδας μας.

Κατά τις δύο Συνεδρίες Αυτής η Δ.Ι.Σ.:

- Ασχολήθηκε με το προ δεκαπενθημέρου διεξαχθέν στην Αθήνα Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπλήρωση 100 ετών από την έκδοση του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ, με θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην "άυλη πραγματικότητα" της ύστερης νεωτερικότητας».

Ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους στην Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου για την μεγάλη επιτυχία του και αποφάσισαν την αποστολή ευχαριστηρίων επιστολών στους Προκαθημένους των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετείχαν αυτοπροσώπως ή μέσω Εκπροσώπων τους σε αυτό, στην  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία το στήριξε με την παρουσία της, σε όλους τους χορηγούς, καθώς και σε όσους συνέβαλαν στην πανθομολογουμένως επιτυχή έκβασή του.

- Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου περί: α) των στατιστικών στοιχείων των Εκκλησιαστικών Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία απεστάλησαν από την Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, β) του πίνακα με τις βάσεις εισαγωγής και τον αριθμό των επιτυχόντων στις Θεολογικές Σχολές και γ) της αναφοράς σχετικά με την κοινή σύσκεψη της Συνοδικής Επιτροπής μετά του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης περί των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, η οποία πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2023.

- Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών περί της διοργάνωσης της Εικαστικής Έκθεσης ‘’ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ’’, με θέμα ‘’Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους’’, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2023 και Ιανουάριο 2024.

- Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί του προγράμματος του ΙΘ’ Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με κεντρικό θέμα: ‘’Η ιερότητα της Θείας Λατρείας στην εποχή της εκκοσμικεύσεως’’.

- Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ειδικών Ποιμαντικών Υποθέσεων περί κοινών δράσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για θέματα που αφορούν την εμπορία ανθρώπων (trafficking).

- Ενέκρινε το αίτημα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων περί της διεξαγωγής μελέτης με αντικείμενο την καταγραφή της αρωγής, την οποία λαμβάνουν οι μετανάστες στις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.

- Ενημερώθηκε περί της ευχαριστήριας επιστολής της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων προς την Ιερά Σύνοδο για την οικονομική ενίσχυση των 5.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των ποικίλων αιρέσεων και της παραθρησκείας.

- Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Νήφωνος Συριανού, ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.

- Όρισε, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου, τους εκ των συνοδικών υπαλλήλων, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Θεόκλητο Μέντη, Διευθυντή του Γραφείου Συντονισμού Υποθέσεων, και Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος


Διαβάστε επίσης