Επίσκεψη Ενές Καντέρ στον Αρχιεπίσκοπο

19 Οκτ 2022 21:29

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ο τουρκικής καταγωγής καλαθοσφαιριστής Ενές Καντέρ που διαπρέπει στο NBA επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Καντέρ και τον ρώτησε πώς του φαίνεται η Ελλάδα. Ο κ. Καντέρ σημείωσε ότι έχει επισκεφτεί πολλές φορές την χώρα και αισθάνεται ότι «είμαστε μία οικογένεια». Επίσης, υπογράμμισε ότι δε μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο υπάρχει σύγκρουση, ενώ μας συνδέουν τόσο πολλά. 

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι οι λαοί είναι αγαπημένοι και πως οι συγκρούσεις αφορούν μόνο πρόσωπα. «Να ευχηθούμε ο Θεός να φωτίσει όλους τους άρχοντες και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ακόμη και στην Αμερική, να υπάρξει πνεύμα αγάπης και ένωσης» υπογράμμισε ο Μακαριώτατος. 

Στην συνέχεια ο κ. Καντέρ ζήτησε να μάθει την άποψη του Αρχιεπισκόπου για το προσφυγικό ζήτημα και ο Μακαριώτατος απάντησε ότι θα προτιμούσε να του δείξει τι γίνεται στην πράξη κάνοντας αναφορά στα συσσίτια και στα δέματα αγάπης που στέλνονται σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά.

Ο καλαθοσφαιριστής δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και ευχαρίστησε για την αγάπη και την στήριξη. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι Τούρκοι που φεύγουν εξαιτίας του καθεστώτος της Κυβέρνησης Ερντογάν και έρχονται στην Ελλάδα αισθάνονται την φιλευσπλαχνία των Ελλήνων περισσότερο από των συμπατριωτών τους. Σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε ότι έχει διαβάσει και έχει εντυπωσιαστεί με το έργο του και υπογράμμισε ότι «όλοι προσεύχονται για εσάς και την υγείας σας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Καντέρ απάντησε: «Δυστυχώς υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για πολιτικούς λόγους, αλλά θέλω να πω, πως ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί τον τουρκικό λαό». Προσέθεσε, ακόμη, ότι ο Ερντογάν μισεί τους Έλληνες και θέλει πόλεμο. Επειδή είναι οι εκλογές στην Τουρκία, θέλει να δημιουργήσει ένα μεγάλο χάος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, που ψάχνει παράνομα για πετρέλαιο και θέλει να εισβάλλει στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Επανέλαβε, ότι ο Ερντογάν δεν εκπροσωπεί τον τουρκικό λαό και είναι πολλοί που αγαπούν τους Έλληνες, την ελληνική κουλτούρα, τη θρησκεία τους και τη σέβονται πολύ αλλά «η εξωτερική και εσωτερική πολιτική είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω» είπε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε ότι θέλει να συνεχίσει να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δε με ενδιαφέρει τι κόμμα εκπροσωπεί κάποιος, πρέπει να νοιάζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δυστυχώς δεν τα έχουμε στην Τουρκία, δεν υπάρχει δημοκρατία, ελευθερία του λόγου, θρησκείας, έκφρασης, παρά μόνο διαμαρτυρία. Η Τουρκία θα μπορούσε να είναι η γέφυρα του Ισλάμ και της Δύσης, αλλά εξαιτίας του Ερντογάν είναι αδύνατον και ελπίζω ο τουρκικός λαός να μπορέσει να το δει αυτό» κατέληξε ο Καντέρ.

19102022tourknba7


Διαβάστε επίσης
ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.