Skip to main content

Έναρξη εργασιών ανεγέρσεως Εκκλησιαστικού Μητροπολιτικού Μουσείου και Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων της Ι.Α.Α.

03 Οκτ 2022 19:39

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Στην αξία και στην σπουδαιότητα του Εκκλησιαστικού - Μητροπολιτικού Μουσείου και Κέντρου Συντήρησης Κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που θα χτιστεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την σεμνή εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών κατάχωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο σημείο όπου θα χτιστεί το Κέντρο, στην οδό Θουκυδίδου στην Πλάκα, σήμερα το μεσημέρι. Η Τεχνική Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς, εξήγησαν στον Αρχιεπίσκοπο και στους παρευρισκόμενους την διαδικασία κατάχωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, ώστε να προστατευτούν και να αποκαλυφθούν μετά την ανέγερση του Κέντρου, οπότε και θα καταστεί επισκέψιμος και ο αρχαιολογικός χώρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε όσους έχουν σημαντικό ρόλο στην προστασία και στην ανάδειξη αυτού του Κέντρου. Σημείωσε, ότι είναι ωραία τα οράματα και οι προσπάθειες και παρέθεσε τα λόγια του Δημοσθένους ότι «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι». «Επομένως, το κλειδί δεν είναι μόνο ο ενθουσιασμός και τα οράματα, αλλά πρέπει να βρούμε και τον τρόπο και τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι μπορούν να βάλουν σε κίνηση όλα τα εργαλεία που υπάρχουν. Εδώ, υπάρχει το όραμα, οι άνθρωποι που εργάζονται και θέλουν δουν αυτό το Κέντρο να υλοποιείται» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και έκανε ειδική αναφορά και σε όλους τους εργάτες και στους αρχαιολόγους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Επίσης, υπογράμμισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο που θα μας θυμίζει την αρχαία εποχή, αλλά και το Βυζάντιο. Ευχαρίστησε, ακόμη, τον π. Απόστολο Καβαλιώτη για την συμβολή του και ευχήθηκε να περατωθεί γρήγορα το έργο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Ήμασταν, πέρυσι πάλι εδώ με τον Μακαριώτατο που θεμελιώσαμε και ξεκινήσαμε, επί της ουσίας, τις εργασίες ενός πολύ σημαντικού Κέντρου. Νομίζω, πλέον, ότι το όραμά σας Μακαριώτατε γίνεται σιγά – σιγά πραγματικότητα. Όπως πολύ σωστά είπατε και εσείς, προσπαθούμε να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς – και ο κ. Διδασκάλου και το υπουργείο Πολιτισμού, για να καταφέρουμε να προστατέψουμε αυτόν τον αρχαιολογικό πλούτο. Και αυτό κάνουμε αυτές τις ημέρες, με τις εργασίες επιχώσεων που θα γίνουν, ώστε να προχωρήσει το έργο. Έργο σημαντικό Μακαριώτατε, γιατί, επιτέλους θα υπάρχει ένας χώρος, όπου η Αρχιεπισκοπή θα μπορέσει να εκθέσει, με τον πιο επιστημονικό και καλαίσθητο τρόπο, τα επιτεύγματά της. Πολύ σημαντικό τοπόσημο για την Ορθοδοξία, αλλά και πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο, διότι θα γίνει χώρος προσέλκυσης, σε μια ιστορική περιοχή, δίπλα στην Αρχιεπισκοπή, στην καρδιά της Πλάκας, κάτω από τον Παρθενώνα. Για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ πολύ και θέλω να ελπίζω ότι πολύ γρήγορα θα τελειώσουμε το έργο, όχι εντός του χρονοδιαγράμματος, αλλά πολύ πριν από το χρονοδιάγραμμα». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο υπουργός υπογράμμισε: «Σε καιρούς δύσκολους, ο κρίσιμος ρόλος που διαχρονικά διαδραματίζει η Ορθοδοξία για την πατρίδα και για την κοινωνία μας, καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός».

Κατόπιν, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με την Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή και μίλησε για τα έργα που ετοιμάζονται, αλλά και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από κοινού. Αμέσως μετά, ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους συντελεστές για την υλοποίηση του Κέντρου.

Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, Διευθυντής του γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ι.Α.Α., ο Διευθυντής Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής, π. Αναστάσιος Βλαβιανός, Διευθυντές υπηρεσιών της Ι.Α.Α. και της Ιεράς Συνόδου.

03102022 iaa 2

03102022 iaa 3