top line
logo

Η Λ' Πανορθόδοξος Συνδιασκέψη για θέματα αιρέσεων

Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, την 22 Οκτωβρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Bomo Olympus Grand Resort, ξεκίνησαν οι εργασίες της «Λ΄ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις περί των Ιερών Μυστηρίων».

Συμμετέχουν Εντεταλμένοι έντεκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Η Συνδιάσκεψη διεξάγεται υπό τήν Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, και φιλοξενείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

Στην αρχή ετελέσθη Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και ακολούθως ανεγνώσθησαν τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ανέφερε: «Ιδιαιτέραν σημασίαν κέκτηται το γεγονός, ότι συμπληρώνονται εφέτος τριάκοντα έτη από της συγκλήσεως της πρώτης Συνδιασκέψεως. Γεγονός το οποίον προσδίδει επετειακόν χαρακτήρα εις την παρούσαν Συνδιάσκεψιν».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Η απουσία του μυστηρίου της Εκκλησίας από τον χώρον των αιρέσεων έχει ως άμεσον επακόλουθον όχι μόνον την στρεβλήν θεώρησιν των ιερών μυστηρίων, αλλά και αυτήν την υποβάθμισίν των εις απλά σύμβολα ή τύπους, πού δηλώνουν μίαν εξωτερικήν πράξιν εντάξεως του προσηλύτου εις την εκάστοτε αιρετικήν κίνησιν.

Η άκρως προβληματική θεώρησις ή και η ανυπαρξία μυστηρίων με την κυριολεκτικήν σημασίαν της λέξεως εις πολλάς αιρετικάς και παραχριστιανικάς κινήσεις έχει ως αποτέλεσμα οι κατ’ αυτάς χαρακτηριζόμεναι τελεταί να μην αποτελούν είσοδον εις την εν Χριστώ Ιησού σωτηρίαν και βεβαίωσιν της Χάριτος εντός του μυστηρίου της Εκκλησίας». 

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας καί Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχεῖο Αλεξανδρείας), Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ναϊσού κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Σερβίας), Τουλσίας κ. Βησσαρίων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), και ο Επίσκοπος Σιεματίτσε κ. Βαρσανούφιος (Πολωνίας).

Παρόντες ήταν ἐπίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.

Επίσης παρέστησαν και ανέγνωσαν μηνύματα οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας, Κύπρου και Αλβανίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν στη Συνδιάσκεψη οι Σεσβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και Περαιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος εκήρυξε και την έναρξη των εργασιών. Στη συνέχεια έγιναν επετειακές παρεμβάσεις για την συμπλήρωση τριάντα ετών από την έναρξη του θεσμού των Συνδιασκέψεων αυτών από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σιεματίτσε κ. Βαρσανούφιο και από τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των αιρέσεων Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό. 

Μετά το τέλος των παρεμβάσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Εκθέσεως Φωτογραφίας του τμήματος Φωτογραφίας «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το «Μουσικό Σχολείο Κατερίνης».

Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως συνεχίσθηκαν χθες, 23 Οκτωβρίου 2018, διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας».

Στην πρωινή συνεδρία προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ.

Την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Καθηγητής κ. Παντελής Λέκκου, Δρ. Θεολογίας με θέμα: «Ορθόδοξη Θεώρηση των Ιερών Μυστηρίων».

Στην Εισήγηση, με βάση τη φράση του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα «Σημαίνεται δε η Εκκλησία εν τοις μυστηρίοις» οι εισηγητές υπογράμμισαν ότι τα Μυστήρια της Εκκλησίας ταυτίζονται με τη ζωή της και την ύπαρξά της.

Η Εκκλησία ορίζεται, αποκαλύπτεται, φανερώνεται και πραγματώνεται μέσα στα Μυστήρια και δεν υπάρχει χωρίς αυτά, χωρίς δηλαδή δυνατότητες μετοχής στη θεία Χάρη. Η Εκκλησία μάλιστα εμφαίνεται στο ένα και μοναδικό Μυστήριο, αυτό της Θείας Ευχαριστίας. 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος (Δρ. Θ.) ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι απόψεις των Νεοπροτεσταντών για τα Μυστήρια».

Ο εισηγητής παρουσίασε τις εσφαλμένες απόψεις των Νεοπροτεσταντικών ομάδων και πρόβαλε τις αιρετικές θεωρήσεις τους περί των Ιερών Μυστηρίων.

Επίσης προχώρησε στην ανασκευή των θέσεων τους ανά Μυστήριο, ώστε να καταδειχθεί η πλάνη τους και να πληροφορηθούν ορθά οι Ορθόδοξοι πιστοί.

Ακολούθησε η εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. κ. Σωτηρίου Αθανασούλια (MTh) με τον τίτλο: «Οι περί Μυστηρίων πλάνες των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

Ο εισηγητής τόνισε ότι «από τις αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες της εποχής μας η εταιρεία ‘’Σκοπιά’’ των ‘’Μαρτύρων του Ιεχωβά’’ απορρίπτει όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας, καθώς επίσης και το θεμέλιο κάθε Μυστηρίου, που είναι ο Ιησούς Χριστός, τον Οποίο δεν αποδέχεται ως Θεό αληθινό, ως τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, ως παρόντα, ενεργούντα και σώζοντα διά των Ιερών Μυστηρίων».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αυγουστίνος Μύρου (Δρ. Θ) με θέμα: «Τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και οι Πεντηκοστιανοί».

Ο εισηγητής υπογράμμισε ότι: «Η υποτίμηση, η διαστρέβλωση ή η απόρριψη των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας από τους Πεντηκοστιανούς οφείλεται βασικά στις λανθασμένες αντιλήψεις τους για την Εκκλησία και τη σωτηρία του ανθρώπου.

Οι Πεντηκοστιανοί αντιλαμβάνονται τα Ιερά Μυστήρια ως απλές τελετές χωρίς πραγματική σωτηριολογική αξία, οι οποίες γίνονται αποδεκτές μόνο και εάν ρητά και κατά γράμμα αναφέρονται στις Άγιες Γραφές. 

Η απογευματινή συνεδρία έλαβε χώρα υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Λύδδης κ. Δημητρίου.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου (Δρ. Θ), στην Εισήγησή του, που είχε ως θέμα: «Αιρετικές θεωρήσεις των Ιερών Μυστηρίων από τους Μορμόνους», ανέφερε ότι οι Μορμόνοι απορρίπτουν την έννοια του Τριαδικού Θεού και αναμειγνύουν τα «μυστήρια» τους με παγανιστικές και ιουδαϊκές θέσεις.

Τα πάντα ερμηνεύονται υπό την επίδραση του Μόρμον καί όχι του Χριστού. Επίσης, με το λεγόμενο «βάπτισμα των νεκρών» αποδεικνύεται η αλλοίωση του Βαπτίσματος και παρανόηση των σχετικών με το Βάπτισμα χωρίων της Καινής Διαθήκης. 

Την τελευταία εισήγηση πραγματοποίησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, με θέμα: «Η ποιμαντική της επανένταξης».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε εννιά σημαντικά βήματα για την επανένταξη των θυμάτων της πλάνης στο Σώμα της Εκκλησίας.

Μεταξύ αυτών, ανέφερε την ορθή διάγνωση της καταστάσεως του θύματος, την προσπάθεια αναγνώρισης των αιτίων που τον οδήγησαν στην αιρετική ομάδα, στον διαχωρισμό του από την οργάνωση και τη βοήθεια που πρέπει να του παρασχεθεί για την επανένταξή του στην Εκκλησία. 

Τέλος τα μέλη της Συνδιασκέψεως εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίηση τους για τη συμπλήρωση τριακονταετούς αδιάκοπης ετήσιας συγκλήσεως της Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.

Σήμερα 24 Οκτωβρίου 2018, ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνδιασκέψεως με τη σύνταξη, τη συζήτηση και την υπογραφή των Πορισμάτων.

sinedrio katerini 2

sinedrio katerini 6

sinedrio katerini 8| |

Ακολουθήστε μας στα social media