Ιερά Μονή Κοζύλης Αρχαγγέλου Πρεβέζης

29 Μαϊος 2020 14:51

Δυο χιλιόμετρα από τον Αρχάγγελο, στους πρόποδες του Μαρτυρικού Ζαλόγγου, σε λίγα μέτρα απόσταση επί της Εθνικής οδού Άρτας- Πρέβεζας βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοζύλης.

Και συγκεκριμμένα το παλιό καθολικό μιας σπουδαίας μονής, που φαίνεται ότι υπήρξε και έδρα Επισκόπου της επισκοπής Κοζίλης, που ιδρύθηκε μετά την παρακμή της Νικόπολης πριν από το 1020, και είναι ό,τι απόμεινε από την μεσαιωνική πόλη Κοζύλη ή Κοψήλη.

Η χρονολογία ίδρυσης της μονής δεν είναι γνωστή. Πιθανόν να ανάγεται στον 8ο αιώνα.

Κατά τον Φ. Οικονόμου, εδώ έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ο Ιωάννης ο Απόκαυκος (1200-1230), πρόσφατη επιγραφή, πάνω από την νότια είσοδο, πληροφορεί σχετικά τον προσκυνητή.

Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.


ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ
Εκκλησιαστικές ειδήσεις και επικαιρότητα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Copyright ©
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην σελίδα μας είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους, μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.