
Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στον Πλατανιά
Στους ανατολικούς πρόποδες του Δρίσκου, στο άκρο σχεδόν του οικισμού Πλατανιάς και σε αμφιθεατρική θέση, είναι κτισμένος ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενοριακή εκκλησία του οικισμού Πλατανιάς.
Στους ανατολικούς πρόποδες του Δρίσκου, στο άκρο σχεδόν του οικισμού Πλατανιάς και σε αμφιθεατρική θέση, είναι κτισμένος ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενοριακή εκκλησία του οικισμού Πλατανιάς.
Δυο χιλιόμετρα από τον Αρχάγγελο, στους πρόποδες του Μαρτυρικού Ζαλόγγου, σε λίγα μέτρα απόσταση επί της Εθνικής οδού Άρτας- Πρέβεζας βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοζύλης.
Σ’ ένα κατάφυτο λόφο και σε απόσταση 3 χλμ πάνω απο το χωρίο Κερασώνα ή Κεράσοβο Φιλιππιάδος βρίσκεται το μοναστήρι της Φανερωμένης. Κτίστηκε το 1709.
Η θαυματουργή εύρεση της εικόνας του Ταξιάρχου Μιχαήλ στην κορυφή του Ζαλόγγου (876 μ.) τον 8ο αιώνα, οδήγησε τον ευλαβή βοσκό Σάββα να γίνει ασκητής σε μια σπηλιά του βράχου κι έπειτα κτήτορας της πρώτης μονής των Ταξιαρχών.
Βρίσκεται στις όχθες της ομώνυμης λιμνοθάλασσας, κοντά στο χωριό Βίγλα. Ο αρχικός ναός κατεδαφίστηκε το 1860 και χτίστηκε ο σημερινός. Τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και έχει εντυπωσιακές τοιχογραφίες.
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους ναούς της βυζαντινής Άρτας και χρονολογείται γύρω στο 10ο αιώνα. Κατά καιρούς γνώρισε πολλές μετασκευές.
Η Ιερά Μονή της Παντάνασσας που βρίσκεται δεξιά της εθνικής οδού Άρτας -Ιωαννίνων, λίγο μετά τη Φιλιππιάδα.
Η Μονή Λεκατσά βρίσκεται στη θέση Κόρτος σε απόσταση 4χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μυρσίνης. Πιθανώς ιδρύθηκε τον 17° αιώνα.
Ο μητροπολιτικός ναός του Αγ. Χαραλάμπους ιδρύθηκε τον 18ο αι., στη θέση παλαιότερου ναού. Είναι κτισμένος στον τύπο της μονόχωρης βασιλικής, στην ανατολική εξωτερική πλευρά της οποίας έχει εντοιχιστεί τμήμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου.
Δυόμισι αιώνες κτισμένος (από τα μέσα ταυ 18ου αι.) διανύει ήδη ο ναός του Αγίου ΑΘανασίου Φιλιππιάδος, όπως έμμεσα προκύπτει από αρκετά κατεστραμμένη επιγραφή, πάνω από τη νότια είσοδο του ναού.
Είναι ο κυριότερος ενοριακός ναός του Θεσπρωτικού. Χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι. Είναι τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη και ο διαχωρισμός των κλιτών γίνεται με 4 λίθινους κίονες.