top line
logo

Ο Πρωτοψάλτης Ευάγγελος Γκίκας στις λατρευτικές εκδηλώσεως στον Άγιο Νικόλαο Στράτου Αιτ/νίας

Διήμερες λατρευτικές  εκδηλώσεις θα τελεσθούν την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Στράτο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Ώρα 5:30 μ.μ. – Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Ώρα 7:00 π.μ. – Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος.

Ώρα 4:30 μ.μ. – Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο.

Στις ακολουθίες έχει προσκληθεί να ψάλλει ο Πρωτοψάλτης Ευάγγελος Γκίκας 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΚΙΚΑ
Πρωτοψάλτη – Καθηγητού Βυζ. Μουσικής

Ο Ευάγγελος Γκίκας γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λαρίσης. Είναι διορισμένος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Το ενδιαφέρον του για την Εκκλησία, του το ενέπνευσε ο δάσκαλος του κύριος Μιχάλης Ουλάνης.

Τα πρώτα ακούσματα στη Βυζαντινή Μουσική τα οφείλει στον κύριο Ζήση Τσιότρα καθώς επίσης και στην αμέριστη συμπαράσταση του Ιερέα του Ναού πατρός Γεωργίου Γιαννούλη καθώς και των Ιεροψαλτών. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές κοντά στους ονομαστούς Πρωτοψάλτες κ. Κυριαζή Δασκαλούδη Πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αγίου Αχίλλειου Λάρισας και Αθανασίου Κουφοδήμου δικηγόρου. Περνώντας όλες τις βαθμίδες της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (εκκλ. Λύκειο Βόλου, Α.Ε.Σ.Α., Θεολογική σχολή) είχε την τύχη να γνωριστεί με τους γνωστούς Πρωτοψάλτες κ. Γεώργιο Κατσούλη νυν καθηγητή στο νυχτερινό Εκκλ. Λύκειο Αθηνών, Μιχάλη Μελέτη καθηγητή στο Εκκλ. Λύκειο Βόλου και κ. Φώτη Κετσετζή καθηγητή Α.Ε.Σ.Α. και νυν καθηγητή της σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Ολοκλήρωσε τις Μουσικές του σπουδές κοντά στον εξαίρετο Μουσικό τέως καθηγητή της Ρ.Ε.Σ. και νυν διευθυντή του Ωδείου Ρωμανός ο Μελωδός κ. Ι. Σίμο, όπου και έλαβε Δίπλωμα Β. Ε. Μ. και Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου.

Διετέλεσε Πρωτοψάλτης σε διαφόρους Ναούς των Αθηνών. Αποτελεί βασικό στέλεχος διαφόρων χορωδιών με χοράρχες τους κυρίους Π. Φόρτωμα, Γ. Τσατσαρώνη, Μ. Χατζημάρκο, Γ. Ναούμ, Ι. Σίμο και επί τριετία στο χορωδιακό συγκρότημα του Θεοδώρου Βασιλικού.

Συμμετείχε σε συναυλίες Β.Μ. που πραγματοποιήθηκαν σε τηλεοπτικές -ραδιοφωνικές εκπομπές, στο Παλλάς, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Φιλολογικού συλλόγου «Παρνασός», στο Ηρώδειο, Αγ. Κων/νο Ομονοίας, Λυρική Σκηνή κτλ.

Εξέδωσε σε κασσέτα την ακολουθία του Αγίου Νικολάου Πλανά με την χορωδία του Θεολογικού Οικοτροφείου της Απ. Διακονίας της Εκκλ. της Ελλάδος κατά προτροπήν του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου.

Έχει εκδόσει κασσέτες Βυζαντινών Εκκλ. Ύμνων, καθώς και παραδοσιακών Δημοτικών Τραγουδιών.

Διετέλεσε καθηγητής Β. Μ. και παραδοσιακών Δημοτικών τραγουδιών στον Καλλιτεχνικό Σύλλογο «Ορφική Λύρα» και στο Ωδείο «Ρωμανός ο Μελωδός», καθώς και στο Μουσικό Γυμνάσιο Πειραιώς όπου κατά τους Πανελλήνιους Μουσικούς Αγώνες (Μάιος 1996) το τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής των Μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου έλαβε το Τρίτο (3ο) βραβείο.

Μετά από πρόσκληση έχει ψάλλει σε διάφορες πανηγύρεις Ι. Ναών ανά την Ελλάδα, ενώ μετά από επίσημη πρόσκληση της ομογένειας του εξωτερικού έψαλλε την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, Λονδίνο, στη Ν. Υόρκη Αμερικής, στην Κύπρο (Λάρνακα-Λευκωσία).| |

Ακολουθήστε μας στα social media