Skip to main content

«Αποβάλλουν» τον Bασιλιά Πύρρο από τα σχολεία

26 Σεπ 2022 18:17

Του π. Ηλία Μάκου
• Η Ηπειρώτισσα  εκπαιδευτικός Μαρία Λαμπρίδου μιλάει για προσπάθεια εξαφάνισης της ιστορίας της Ηπείρου από τα σχολεία.

Ειδικότερα αναφέρει ότι σε εγκύκλιο προτείνεται να μη διδαχθεί η ιστορία του θρυλικού βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου, σαν αχρείαστη, παρότι περιλαμβάνεται στο βιβλίο ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού.

Επισημαίνει η κ. Λαμπρίδου απευθυνόμενη προς τους Ηπειρώτες: «Ένα κεφάλαιο μόνο στο βιβλίο της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού αναφέρεται στη φουκαριάρα την Ήπειρο. Κι αυτό οι επαΐοντες έκριναν πως πρέπει να αφαιρεθεί από την ύλη. Ως άχρηστο…».

Και προσθέτει: “Να σημειωθεί ότι στο βιβλίο δεν υπάρχει ούτε λέξη για τη μάνα του Μεγαλέξανδρου, την Ολυμπιάδα, που καταγόταν από την Ήπειρο. Επίσης ενώ στο παλιότερο βιβλίο αναφερόταν πως “Τα πιο σπουδαία μαντεία ήταν των Δελφών στη Φωκίδα και της Δωδώνης στην Ήπειρο”, στο νέο βιβλίο διαβάζουμε: “Το πιο γνωστό ήταν το μαντείο των Δελφών, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα.” Η Δωδώνη εξαφανίστηκε από το κείμενο του μαθήματος και μόνο σε ένα παράθεμα διαβάζουμε πως υπήρξε το πιο παλιό ελληνικό μουσείο. Πάλι καλά, γιατί στο αντίστοιχο βιβλίο της Α΄ Γυμνασίου η Δωδώνη αναφέρεται μόνο στη λεζάντα μιας φωτογραφίας”.

Να σημειωθεί με την ευκαιρία ότι στα σχολεία δεν διδάσκεται επαρκώς, σχεδόν καθόλου, η ιστορία των Σουλιωτών, που υπήρξαν πρόδρομοι της ελευθερίας των Ελλήνων.

Και μετά περιμένουμε από τα νέα παιδιά να έχουν υγιή πρότυπα και να διαμορφώσουν πατριωτική συνείδηση.

Γεννημένος το 319 π.X. στην Ήπειρο, ο Πύρρος αποτέλεσε μία ιδιότυπη περίπτωση Έλληνα ηγεμόνα που ανέδειξε σε μεγάλη δύναμη ένα μικρό βασίλειο.

Tην εποχή εκείνη, ο ελληνικός κόσμος συνταρασσόταν από τους πολέμους των διαδόχων του Μεγάλου Aλεξάνδρου.

Ο βασιλιάς των ΤαλαύντωνΓλαυκίας, εκστράτευσε ενάντια στην Ήπειρο και, αφού επικράτησε, εγκατέστησε στο θρόνο τον Πύρρο σε ηλικία 12 ετών.

Τον ανέτρεψε ο Κάσσανδρος, αλλά ο Πύρρος, κερδίζοντας την εύνοια του Πτολεμαίου, νυμφεύτηκε την κόρη του Αντιγόνη, και κατάφερε το 296 να ξαναγίνει βασιλιάς, ενώ το 295 δολοφόνησε τον ξάδελφό του Νεοπτόλεμο, που είχε αναλάβει και αυτός ηγεμόνας της Ηπείρου και συνυπήρχαν.

Φιλοδόξησε να επεκτείνει την ηγεμονία του όσο γινόταν περισσότερο, κατά τα πρότυπα του Μ. Αλεξάνδρου. Ενσωμάτωσε στο βασίλειό του περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας,όπως άλλωστε και περιοχές στην Aμβρακία και στην Aμφιλοχία, καθώς και την Aκαρνανία και την Kέρκυρα, ενώ πήρε γυναίκα του την κόρη του τυράννου των Συρακουσών Αγαθοκλή, την Λάνασσα, η οποία τον εγκατέλειψε και τον πρόδωσε.

Ο Πύρρος θέλησε να κατακτήσει το βασίλειο της Μακεδονίας, αλλά, παρά την προσωρινή του επιτυχία, δεν τα κατάφερε τελικά.

Το 280 π.X. αποβιβάστηκε στον Tάραντα της Κάτω Ιταλίας με περίπου 23.000 πεζούς και 3-4.000 ιππείς, καθώς και 20 ελέφαντες.

Tέσσερις λεγεώνες της Ρώμης (περί τους 38-40.000 άνδρες) υπό τον ύπατο Bαλέριο Λαβίνιο (Valerius Lavinius) κινήθηκαν εναντίον του Πύρρου και στη μάχη της Ηράκλειας πάνω από 9.000 Pωμαίοι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίσθηκαν, ωστόσο και ο Πύρρος έχασε περί τους 4.000 άνδρες του.

Ο Πύρρος διαπίστωσε σοφά πως «άλλη μία φορά να νικήσουμε τους Pωμαίους και θα αφανιστούμε».

Η φράση «Πύρρειος Nίκη», που δηλώνει τη νίκη, που επιτυγχάνεται με μεγάλο και ίσως ασύμφορο τίμημα, προέρχεται από αυτή ακριβώς τη μάχη.

Στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον της Ρώμης. Μετο ιππικό και τους ελέφαντές του ο Πύρρος νίκησε, την άνοιξη του 297 π.Χ., σε μάχη στις όχθες του ποταμού Ωφίδιου, και οι αντίπαλοί του είχανπάνω από 6.000 Pωμαίους, αλλά και ο ίδιος έχασε πάνω από3.000 άνδρες. Αλλά οι Ρωμαίοι δεν συνθηκολόγησαν.

Κατέλαβε όλες τις πόλεις των Kαρχηδονίων, εκτός του Λιλύβαιου, όμως παράλληλα κυβέρνησε ως τύραννος και δυνάστης και προκάλεσε την οργή των Ελλήνων, που αρχικά τον θεωρούσαν απελευθερωτή.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου, όμως, το βασίλειό του είχε χάσει σχεδόν τα μισά εδάφη του εξαιτίας της εισβολής του Iλλυρικού φύλου των Δαρδανών και της αποστασίας της Kέρκυρας και της Aκαρνανίας.

O Πύρρος βρήκε άδοξο τέλος σε ηλικία 46 ετών, όταν, σε εισβολή του στην Πελοπόννησο, που ήταν στα μακεδονικά χέρια, ο Πύρρος είχε στραφεί και πάλι εναντίον της Μακεδονίας, μια γυναίκα στο Άργος του έριξε ένα κεραμίδι στο κεφάλι και τον σκότωσε.

312823F4 6303 4465 B91D 07A121EF90AD