top line
logo

Αν ζούσε ο Χριστόδουλος

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 11 χρόνια από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το φετινό μνημόσυνο συμπίπτει με την θλιβερή  κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της ανιστόρητης συμφωνίας των Πρεσπών που παραχωρεί στα Σκόπια τα ιερά και όσια της Μακεδονικής γης ανοίγοντας ταυτόχρονα την όρεξη και άλλων γειτόνων μας για μελλοντικές διεκδικήσεις.

Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα ζούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος τα  πράγματα θα ήταν (σε πολλά θέματα) διαφορετικά, πολύ δε περισσότερο στα εθνικά μας. Ας θυμηθούμε λοιπόν τι έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εν έτη 2003: «…ειλικρινά θαυμάζουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους γενναίους πολεμιστές, στους Μακεδονομάχους ήρωές μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονικής γης, και έτσι να κάνουμε. Αλίμονο αν ρίξουμε στη λήθη τους ήρωες, τους πατέρες μας, τις θρυλικές αυτές μορφές του Μακεδονικού αγώνα, και δεν σεβαστούμε τη μνήμη τους. Όμως η θυσία των ηρώων αυτών για το ύψιστο ιδανικό, που λέγεται ελευθερία της πατρίδος, δεν είναι μόνο για εγκώμια. Πολλές φορές είμαστε εύκολοι και πρόχειροι σε επαίνους και ύμνους για τους μάρτυρες της πίστεως και τους ήρωες της πατρίδας. Η θυσία των ηρώων απαιτεί βίωμα πιστότητας στα ιδανικά εκείνων που έχυσαν το αίμα τους. Και τα ιδανικά τους ήταν οι αιώνιες αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Αλλά το μείζον θέμα σήμερα είναι ο Νέος Ελληνισμός. Είναι γνωστό ότι από το Βυζάντιο, από την πονεμένη περίοδο της Τουρκοκρατίας, από τους ένδοξους βαλκανικούς πολέμους, γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Νέος Ελληνισμός. Και Νέος Ελληνισμός σημαίνει συνέχεια του Ελληνικού πνεύματος μέσω της χριστιανικής παραδόσεως και της εκκλησιαστικής ορθόδοξης παιδείας. Αυτή η συνέχεια έχει μέσα στο μεδούλι της τον πόνο και τη χαρά της ορθόδοξης χαρμολύπης, στοιχεία που τελικά, ως απεδείχθη ανά τους αιώνες, δεν κάμπτουν, αλλά τουναντίον στηρίζουν με χρηστές ελπίδες και οικοδομούν το μέλλον. Είναι μέγιστη σοφία από το πικρό να βγάζεις γλυκό και από τις αποτυχίες να διδάσκεσαι. Άραγε έχετε σκεφτεί αυτός ο Νέος Ελληνισμός πως πορεύεται σήμερον; Το ερώτημα είναι καίριο και πρέπει να μας απασχολεί συνεχώς, κυρίως χάριν των παιδιών μας, που σε λίγα χρόνια θα έλθουν στη θέση μας. Ξέρετε, η ιστορία είναι η δασκάλα της ζωής. Μαθαίνουμε τα κατορθώματα των προγόνων μας, τους αγώνες τους, μα και τα λάθη, τις αδυναμίες και τις παραλείψεις τους. Είμαστε απόγονοι μαρτύρων, μέσα μας κυλάει αίμα ηρώων, αξίζει να κρατήσουμε υψηλά τα ιδανικά και τις αξίες της ενδόξου φυλής μας. Εμείς ως Εκκλησία δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία των αρχών μας εν ονόματι οποιουδήποτε τιμήματος. Όταν έχουμε τη συναίσθηση ότι συνεχίζουμε την ιστορία Ιεραρχών, Νεομαρτύρων της Μακεδονίας δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποχωρήσουμε επειδή ερχόμαστε σε σύγκρουση με τους άρχοντες του αιώνος τούτου και επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να διωχθούμε. Είμεθα και εμείς έτοιμοι για τη θυσία…»     | |

Ακολουθήστε μας στα social media