top line
logo
  • Αρχική
  • Αφιερώματα
  • Ο αείμνηστος Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ

21 έτη πέρασαν από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ.

Ο κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, γεννήθηκε στο Αρτεσιανό Καρδίτσας το έτος 1913 και ήταν γιός του Χρήσου και της Ευαγγελίας Τίκα. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του και στην συνεχεία στο Γυμνάσιο. Εισήχθη στην ιερατική σχολή της Κορίνθου και το έτος 1936, κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων, εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία απεφοίτησε το έτος 1940.

Το έτος 1938 εκάρη μοναχός από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη (μετέπειτα Μητροπολίτη Μεσσηνίας) και διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Κορίνθου Δαμασκηνό Παπανδρέου (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών). Υπηρέτησε στους ναούς του Αγίου Λουκά Πατησίων και Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και από το έτος 1941, υπηρετούσε στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πολέμησε ως αντιστασιακός εναντίον των Γερμανών κατακτητών και αργότερα υπό τον Στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα ενάντια στους αντάρτες. Κινδύνεψε πολλές φορές κατά την εκτέλεση επικίνδυνων αποστολών και τιμήθηκε με πλειάδα μεταλλίων, παρασήμων ανδρείας και πολλών άλλων διακρίσεων.

020770

Τον Σεπτέμβριο του 1949 όταν εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης, σε ηλικία μάλιστα μόλις 36 ετών. Η επαρχία της Άρτας εκείνη την εποχή, εκτός από τις σφαγές και τις καταστροφές που είχαν κάνει οι Γερμανοί, αντιμετώπιζε πρόσθετα προβλήματα και λόγω του Εμφυλίου. Σχεδόν πενήντα χωριά είχαν καεί και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Πολλές από αυτές τις οικογένειες είχαν κατασκηνώσει στον χώρο της Μητρόπολης, με τον Σεραφείμ να βρίσκει στέγη σε ένα μικρό ενοικιαζόμενο δωμάτιο. Μαθημένος στα δύσκολα, ανέλαβε αμέσως δράση με στόχο τη στήριξη της νεολαίας.

020769

Συνέβαλε τα μέγιστα να γίνουν στην πόλη γήπεδο, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομείο και κατασκηνώσεις στο ορεινό Βουργαρέλι. Οι παιδικές κατασκηνώσεις τότε ήταν η μόνη διέξοδος για τα παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Με δική του πρωτοβουλία η πόλη απέκτησε το Εθνικό Στάδιο, υδροδοτήθηκε το χωριό Πράμαντα, ενώ αναγέρθηκαν πολλά σχολεία, το Ζάρρειο Γενικό Νοσοκομείο, Παιδικός σταθμός, Οικοτροφείο αρρένων και μαθητικές κατασκηνώσεις στο Βουργαρέλι.

Στις 17 Οκτωβρίου 1956 ιδρύει τον Εθνικό Σύνδεσμο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου.

036036

Στις 11 Μαρτίου του 1958, επί αρχιερατείας του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου Β΄, μετατέθηκε στη μητρόπολη Ιωαννίνων, και εκεί ανέπτυξε ευρύτερη εκκλησιαστική δράση, εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική.

000900

Στις 12 Ιανουαρίου 1974, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

020768

Εκοιμήθη το πρωί της 10ης Απριλίου 1998 , ημέρα Παρασκευή προ του Λαζάρου. Η Εξόδιος ακολουθία εψάλλει στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών την 13η Απριλίου 1998 και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο.

001538

fgyyyy

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας στον επικήδειο λόγο του ανέφερε τα εξής:

          Η σημερινή μέρα που πρέπει να πούμε το «στερνό αντίο» στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ, στον άνθρωπο που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, τόσο στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδος, όσο και στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία, δεν είναι μόνο ημέρα πένθους και θλίψης, αλλά, και περισυλλογής και μνήμης.

          Γιατί αν ο μακαριστός Σεραφείμ για το χριστεπώνυμο πλήθος υπήρξε ο Μακαριώτατος και Άγιος Πατέρας, αν για την εκκλησία μας ήταν ο σκληρός και δίκαιος Ιεράρχης, αν για την Πατρίδα μας υπήρξε ο Δεσπότης αντάρτης, για τον Αρτινό λαό και ορισμένους από εμάς, ως Μητροπολίτης Άρτης υπήρξε ο Πνευματικός Πατέρας και ο Θεραπευτής των δοκιμαζουσών πληγών που άφησε πίσω του στην περιοχή μας ο αδελφοκτόνος εμφύλιος σπαραγμός.

            Ήταν εκείνος που με τις άοκνες προσπάθειές του, με μεθοδικότητα και υψηλό αίσθημα δικαίου και ευθύνης, ανασυγκρότησε την κατεστραμμένη Επαρχία μας. Δεν στάθηκε όμως σε αυτό.

              Γνωρίζοντας ότι τα γηρατειά χρειάζονται φροντίδα, στοργή και σεβασμό, δημιούργησε του Γηροκομείο Άρτας.

             Ξέροντας ότι το μέλλον της Πατρίδας μας είναι οι νέοι μας, με την δημιουργία του Εθνικού Σταδίου Άρτας, έθεσε τις προϋποθέσεις για δημιουργικές εξόδους στην αναζήτηση της νεολαίας μας.

            Στην διάρκεια των 10 ετών που διετέλεσε Μητροπολίτης Άρτης, οι πόρτες της Εκκλησίας ήταν ανοικτές στους πιστούς που ήθελαν την βοήθειά του και την φιλανθρωπία του.

           Πλούσιο και τεράστιο έργο και η προσφορά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ώστε η οποιαδήποτε απόπειρα καταγραφής των να κινδυνεύει να είναι αντιστρόφως ανάλογη των προθέσεων.

         Ωστόσο, ο μακαριστός δεν ξεχώριζε μόνο για το έργο του, αλλά για την ντομπροσύνη του, την ειλικρίνεια του, το γνήσιο αυθορμητισμό του, τον λαϊκό χαρακτήρα του, την απλότητα του, το ελεύθερο πνεύμα του, την ευθύτατα του, την αγωνιστικότητα του, την λεβεντιά του.

Αυτήν την αγωνιστικότητα που δεν του επέτρεψε να παραδοθεί στο μοιραίο, αν και γνώριζε εκ των προτέρων το μάταιον της προσπάθειας, ιδιαίτερα όμως γι αυτήν την λεβεντιά που τον έβγαλε αντάρτη στα Τζουμέρκα να πολεμήσει για την πατρίδα των Ιταλό-γερμανικό κατακτητή.

Στα αγαπημένα του Τζουμέρκα, τα οποία θέλησε να αποχαιρετήσει σε πρόσφατο οδοιπορικό του, διαισθανόμενος ότι τα αντίκριζε, όπως μας είπε, για τελευταία φορά.

Γνήσιος χριστιανός και Έλληνας ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, μα κυριότερο γνήσιος άνθρωπος ώστε το κενό που αφήνει να φαντάζει δυσαναπλήρωτο.

Ας είναι αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μας Ποιμένα, Πατέρα και Καθοδηγητή και να είσαι βέβαιος ότι οι Αρχές και τα Ιδανικά σου, θα αποτελούν για εμάς φωτεινό και παντοτινό παράδειγμα.

Κωνσταντίνος Χ. Βάγιας , Δήμαρχος Αρταίων, 13/4/1998  

iliu

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, εψάλλει τρισάγιο στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Άρτης και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ.

oikloi

 | |

Ακολουθήστε μας στα social media